Sve boje globusa u Rajiću (Sisačko-moslavačka županija) 18. studenog 2019. godine

  • Slika
  • Slika
Likovna radionica „Svijet u mojim bojama - učenje o djelu suvremenog umjetnika Dimitrija Bašičevića Mangelosa“ održana je 18. studenog 2019. godine u Osnovnoj školi Rajić. Na radionici je sudjelovalo 24 učenika od 7 do 10 godina te odgojno-obrazovni djelatnici Zrinka Vidaković i Goran Rukavina.

Nakon uvodnog govora u kojem je predstavljena Udruge ECHO učenike i nastavnike pozdravila je voditeljica kreativne radionice Melanija Mežnarić.

Radionica je započela razgovorom o tome znaju li učenici što je umjetnost, jesu li čuli za neke poznate umjetnike, što za njih predstavlja pojam umjetnosti i koje sve vrste umjetnosti postoje. Uslijedila je diskusija o globusima. Voditeljica je postavila pitanje učenicima znaju li što su to globusi, zašto ih koristimo i čemu služe te što se nalazi na njima. Učenicima je predstavljen Dimitrije Bašičević Mangelos - umjetnik koji je bojao globuse u razne boje i pisao po njima slova, brojeve i razne poruke. Tijekom uvodnog dijela, učenicima je prikazan primjer Mangelosovog globusa te su zajedno analizirali različitosti između običnog školskog i Mangelosovog globusa.

Nakon što su zaključili koje su karakteristike i različitosti prikazanih primjera, s učenicima se razgovaralo o razlikama u primjeni globusa – jedno je primjena na satu zemljopisa radi snalaženja na kartama i učenja zemljopisa, a drugo je umjetnička sloboda. Nastavljena je diskusija o načinu prenošenja poruka u Mangelosovo doba i u suvremenom svijetu, kako se prenose poruke velikom broju ljudi, što je danas moguće s modernom tehnologijom, a što nije bilo moguće za Mangelosova života.

Voditeljica je upitala učenike neka razmisle, koju poruku bi željeli poslati u svijet kao što je to činio umjetnik Mangelos, žele li upoznati nekoga iz drugog dijela svijeta, iz koje zemlje bi htjeli steći nove prijatelje. Učenicima su nakon toga podijeljeni materijali za rad. Svaki učenik je dobio školski globus te pomoćni materijal. Na praktičnom dijelu radionice učenici su dobili zadatak da od dobivenih materijala sami kreiraju vlastiti globus na način na koji je radio umjetnik Mangelos. Tijekom praktičnog dijela radionice, učenici su pokazali iznimnu zainteresiranost, kreativnost i originalnost prilikom izrade vlastitog globusa. Cilj ovog dijela radionice bio je poticanje i unaprjeđivanje samostalnosti, samopouzdanja, kreativnosti i estetskog razvoja učenika u skladu s njihovim sposobnostima i sklonostima. Pri kraju praktičnog dijela radionice učenici su prezentirali vlastite globuse. Voditeljica je zajedno s učenicima komentirala globuse te poruke koje su poslali. Svi globusi su potom fotografirani.

Na samom kraju radionica, voditeljica radionica i predstavnica Udruge ECHO pozdravile su sve učenike i učitelje te im zahvalile na suradnji i kreativnim idejama.
Učenici su aktivno sudjelovali tijekom cijele radionice i pokazali kreativnost, maštovitost i razumijevanje procesa stvaranja umjetničkog djela. Učitelji su usvojili nova znanja te stekli uvid u jednu novu metodologiju rada i vođenja kreativnih/kulturnih radionica.

Tijekom radionice fokus je stavljen na proučavanje i primjenu tehnika i vještina hrvatskog umjetnika Dimitrija Bašičevića Mangelosa te se radilo na razvijanju svijesti učenika o očuvanju kulturne baštine Republike Hrvatske.