Sučeve zrake stvorile šarene slike u Novom Virju (Koprivničko-križevačka županija) 13. rujna 2019. godine

  • Slika
  • Slika
U okviru programa Ruksak (pun) kulture 13. rujna 2019. godine u Dječjem vrtiću Bregunica gostovala je akademska slikarica Dominique Jurić s radionicom Dječje likovne radionice vitraja. Na radionici je sudjelovalo 21 dijete od 4 do 6 godina i dva odgojno-obrazovna djelatnika.

Radionica je započela upoznavanjem djece s vitrajima koje je voditeljica donijela u vrtić. Djeca su vitraje okrenula prema prozoru kako bi sunčeva svjetlost prošla kroz njih što ih se izuzetno dojmilo te je prvobitnu tišinu odmah zamijenio veseli žamor. Ravnateljica je djecu podsjetila na lokalnog umjetnika Marijana Jakubina, koji je rodom iz tog kraja te se njegovi radovi nalaze u župnoj crkvi. U Novom Virju nalazi se i galerija s radovima spomenutog umjetnika. Veselu atmosferu nastavili smo razgovorom o šarenim prozorima koje su neka djeca pamtila iz crkve. Vitraji su potom išli od djeteta do djeteta, te su ih svi mogli primiti i usmjeriti ih prema sunčevoj svjetlosti.

Zatim su djeci podijeljeni materijali i započeli su s crtanjem skica običnom olovkom na papiru formata A4. Djeca su, nakon što su nacrtala svoje oblike, dobila zadatak prenijeti ih na karton, te ih izrezati. Kada su završili s izrezivanjem, krenuli su lijepiti folije u boji preko izrezanih otvora. Svako je dijete odabralo boje prema vlastitom afinitetu. Po završetku, svaki rad zalijepljen je na paspartout.

Nakon što su svi radovi bili gotovi, djecu je voditeljica povela u dvorište kako bi svoje radove mogli usmjeriti prema sunčevim zrakama koje su prošle kroz foliju u bojama te su se obojene plohe prenijele na zidove i podove vrtića. Nastalo je oduševljenje  te potjera za obojenim plohama koje su se micale u ritmu u kojem su se micala i djeca.