Snimi film mobitelom u Vukovaru (Vukovarsko-srijemska županija) 28. listopada 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica „Snimi film mobitelom“ održana 28. listopada 2019. godine u Ekonomskoj školi Vukovar u Vukovaru. Na radionici pod vodstvom Lane Kosovac i Matije Drnikovića sudjelovalo je 10 učenika od 16 do 18 godina i jedan nastavnik.

Radionicu su voditelji podijelili u dva dijela; teorijski i praktični dio. U prvom dijelu učenicima je objašnjena teorija filma i filmska gramatika; što je film, filmska priča, filmski rodovi i žanrovi, vrste planova, kadar, rakursi, pokreti kamere, montaža i dr. Neki od učenika već su imali određeno znanje te velik interes za film čime je omogućeno interaktivno praćenje predavanja.

Pogledani su neki filmski primjeri (kratki igrani film „The Black Hole“, eksperimentalni „Slobodni stil“, eksperimentalni „Nebitno“) i zajedno s voditeljima učenici su analizirali filmove na temelju teorije koju su prethodno obradili. Učenici su aktivno sudjelovali i pokazali veliko zanimanje za eksperimentalni film s kojim se, nažalost, nikad ranije nisu susreli.

S obzirom na broj od 10 učenika, voditelji su ih odlučili podijeliti u manje grupe i snimili su dva kratka filma. Iako su učenicima pokazani i eksperimentalni filmovi, učenici su bili skloniji naraciji te su odlučili raditi dva igrana filma. Nakon što im je pokazano kako se radi u programu za montažu, učenici su samostalno montirali svoje filmove.

Tako je nastao film „Mrki Star“ o mladom glazbeniku beskućniku koji sanjari o slavi i velikim koncertnim nastupima te drugi film „Život knjige“ koji se bavi problematikom nezainteresiranosti mladih za čitanje knjiga. Osim vrlo spretnog snimanja i montiranja filmova, učenici su se iskazali i u sviranju nekoliko instrumenata, a to su znanje iskoristili radi potrebe snimanja filmova.