S globusima na sat likovnog u Perušić (Ličko-senjska županija) 15. listopada 2019. godine

  • Slika
  • Slika
Likovna radionica pod nazivom „Svijet u mojim bojama - učenje o djelu suvremenog umjetnika Dimitrija Bašičevića Mangelosa“ održana je 15. listopada 2019. godine u Osnovnoj školi Perušić. Na radionici je sudjelovalo 35 učenika u dobi od 7 do 10 godina te Josipa Jurčić, Nikolina Orešković, Danira Božičković Jurković.

Nakon uvodnog govora voditeljica kreativne radionice, Melanija Mežnarić započela je radionicu diskusijom s učenicima o tome znaju li što je umjetnost, jesu li čuli za neke poznate umjetnike, što za njih predstavlja pojam umjetnosti i koje sve vrste umjetnosti postoje. Uslijedilo je kratko predavanje o globusima tijekom kojeg je voditeljica postavila pitanja poput: Znaju li što su globusi, zašto ih koristimo i čemu služe te što se na njima nalazi. 

Predstavljen je Dimitrije Bašičević Mangelos - umjetnik koji je bojao globuse u razne boje i pisao po njima razne poruke te na taj način izražavao sebe i aktualne teme. Učenicima je prikazan primjer Mangelosovog globusa te su zajedno analizirali različitosti između običnog školskog i Mangelosovog globusa. Nakon što su zaključili koje su karakteristike i različitosti prikazanih primjera, s učenicima se razgovaralo o razlikama u primjeni globusa kao na primjer na satu zemljopisa radi snalaženja na kartama i učenja zemljopisa, a drugo je umjetnička sloboda.

Na praktičnom dijelu radionice učenici su dobili zadatak da od dobivenih materijala sami kreiraju vlastiti globus onako kako je to radio umjetnik Mangelos. Tijekom praktičnog dijela učenici su pokazali iznimnu zainteresiranost, kreativnost i originalnost prilikom izrade vlastitog globusa. Cilj ovog dijela radionice je bio poticanje i unaprjeđivanje samostalnosti, samopouzdanja, kreativnosti i estetskog razvoja učenika u skladu s njihovim sposobnostima i sklonostima. Pri kraju praktičnog dijela radionice učenici su prezentirali vlastite globuse. Voditeljica je zajedno s učenicima komentirala globuse te poruke koje su poslali. Svi globusi su potom fotografirani.