Riječki lutkari gostovali u Drinovcima (Šibensko-kninska županija) 6. lipnja 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U sklopu programa Ministarstva kulture Ruksak (pun) kulture  Gradsko kazalište lutaka Rijeka gostovalo je sa svojim programom LUTKOFOR 6. lipnja 2019. godine u Područnoj školi Drinovci – Osnovna škola Antuna Mihanovića Petropoljskog u Drinovcima. LUTKOFORU je prisustvovalo 28 učenika od 1. do 4. razreda te učiteljice Marija Kulušić, Mihaela Reškov, Ivana Kosor i Barbara Tomić, pedagoginja Ivana Bilandžić i voditeljica PŠ Drinovci Freda Trojan.

Ovom gostujućem programu učenici su, zajedno s ostalim prisutnima, vrlo radosno i znatiželjno pristupili.

LUTKOFOR je kreiran za gostovanje u osnovnim školama, učionicama ili nekom drugom školskom prostoru, a riječ je o umjetničko-edukativnom projektu kojim Gradsko kazalište lutaka Rijeka djeci približava lutkarsku umjetnost na način da ih izravno i kroz kazališni izričaj podučava nastajanju lutkarske predstave te da i djeca-gledatelji sami i kroz vlastiti rad kreiraju predstavu i sve što je za nju potrebno.

U prvom dijelu programa, održana je predstava koja se odnosi na proces nastajanja lutkarske predstave. Kroz likove inspicijenta, redatelja, tehnologa lutaka, glumca-lutkara i ostalih učenici su se upoznali s lutkarskim pojmovima, osnovnom kazališnom problematikom i vrstama lutaka. Naime, kroz malu audiciju za predstavu „Tri praščića“ svaka je lutka – marioneta, bunraku, javajka i ginjol ispričala o sebi ono najvažnije i kako je se animira. Predstava završava pozivom učenicima da sudjeluju u radionici te pripreme i izvedu predstavu „Tri praščića“. 

U drugom dijelu programa kazališno-lutkarskoj radionici, učenici su bili podijeljeni u nekoliko skupina od kojih je svaka dobila određeni umjetnički i kreativni zadatak – izrada lutaka i scenografije, glumački dio i animacija lutaka, plesna skupina i voditelji programa. Učenici su s velikim veseljem i aktivno prionuli ovim zadacima.

Pod vodstvom likovnih umjetnika GKL Rijeka prema unaprijed pripremljenom predlošku izrađene su lutke i scenografija uz korištenje raznih materijala (tkanine, špage, boja…), dok su pod vodstvom glumaca GKL Rijeka pripremali ostale kreativne zadatke. Na radost publike, nakon završene radionice učenici su izveli svoju lutkarsku predstavu „Tri praščića“ koja je bila popraćena velikim pljeskom.    

Kako ne bi zaboravili nove naučene kazališne pojmove, svaki je učenik dobio radni listić sadržajno vezan uz kazalište te „kazališni abecedarij“.