Predstava Tri sestre u Novoj Gradiškoj (Brodsko-posavska županija) 28. listopada 2019. godine

  • Slika
  • Slika
Predstava „Tri sestre“ redateljice Natalije Manojlović i dramaturginje Ivane Đula gostovala je 28. listopada 2019. godine u Gimnaziji Nova Gradiška. Predstavu je gledalo ukupno 44 učenika iz svih razreda Gimnazije Nova Gradiška te profesorica Hrvatskog jezika Sonja Latal. Predstavu koja je bazirana na istoimenoj drami A.P. Čehova, u produkciji Teatra &td iz Zagreba izvele su plesačice suvremenog plesa Ivana Pavlović, Martina Tomić i Petra Chelfi.

Predstava je lišena dramskog teksta te je on translatiran u neverbalni izvedbeni kod. Karakterna obilježja triju sestara kao i atmosfera cijelog dramskog djela izgrađeni su isključivo jezikom pokreta izvođačica.

Nakon predstave izvođačice su vodile radionicu u kojoj su sudjelovali polaznici školske dramske skupine i još nekoliko zainteresiranih učenika, njih ukupno 15. Kroz razgovor na početku radionice pokušalo se približiti učenicima što je to suvremeni ples, kako nastaje predstava suvremenog plesa i kako se ples i pokret mogu koristiti u kreativnom procesu. Pisanjem na papiriće potaknulo  ih se da izraze svoje osobno iskustvo predstavom (što su vidjeli, što ih se dojmilo, što im je bilo novo ili možda nerazumljivo). Budući da su na radionici sudjelovali i učenici koji su čitali književno djelo Tri sestre i oni koji još nisu, zanimalo nas je kolika je razlika u njihovom doživljaju predstave.

Nama je bilo važno da su i učenici koji nisu upoznati s književnim predloškom prepoznali određene aspekte karakteristične za Čehovljeva djela koje smo u predstavi pokušale prenijeti isključivo neverbalno, kroz pokret i ples. Nakon toga s učenicima se prolazilo kroz vježbe, igre i zadatke koje smo koristile u stvaranju predstave, a koje im omogućuju osvještavanje vlastitog tijela i njegovog pokretanja te aktivaciju neverbalnog koda izražavanja.

Po završetku uspješno provedene radionice polaznici i profesorica hrvatskog jezika zaključili su da će dio vježbi i zadataka koristiti i u budućnosti u sklopu aktivnosti dramske školske skupine.