Osnove ekološko održivog dizajna u Čačincima (Virovitičko-podravska županija) 30. travnja 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
30. travnja 2019. godine, održana je radionica Dizajnerska početnica „Zašto je važno od čega je?” u sklopu programa Ruksak (pun) kulture u Osnovnoj školi Antun Gustav Matoš u Čačincima.  Radionicu, kojoj je prisustvovalo 22 djece prvih i drugih razreda i 3 odgojno-obrazovna djelatnika, vodila je Maja Subotić Šušak.

Na samom početku radionice djeca su se upoznala sa strukom dizajner i što sve ta struka obuhvaća. Maja Subotić Šušak djeci je objasnila razliku između ekoloških i neekoloških materijala i postupak odabira materijala za oblikovanje predmeta. Voditeljica je učenicima predstavila različite materijale i predmete, nakon čega su ih učenici samostalno razdvojili prema održivosti i načinu reciklaže. U posljednjem, praktičnom dijelu radionice, djeca su izrađivala svoje razglednice s cvjetnim sjemenkama tehnikom recikliranog papira te kroz praktičan rad usvojila razumijevanje održivosti i reciklaže.

Ciljevi radionice su razumijevanje održivosti i utjecaja dizajna na održivost, prepoznavanje materijala i njihovih karakteristika i razvijanje kritičkog mišljenja i vještina.

Djeca su s velikom pažnjom pratila radionicu do samo kraja. Većina pojmova s kojima su se susreli na radionici bila su im nova (poput „industrijski dizajner”, „održivi materijali”, „proizvodnja predmeta”, „zeleni dizajn”,...) te im je ovo bio prvi doticaj s radionicom „zelenog” tipa i s dizajnerom.