Mladi redatelji i producenti u Neviđanima (Zadarska županija) 7. studenog 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica „Snimi film mobitelom“ održana je 7. studenog 2019. godine u Osnovnoj školi Neviđane. Na radionici, pod vodstvom Lane Kosovac i Matije Drnikovića, sudjelovalo je 16 učenika i jedan nastavnik.

Radionicu su voditelji podijelili u dva dijela; teorijski i praktični dio. U prvom dijelu učenicima je objašnjena teorija filma i filmska gramatika; što je film, filmska priča, filmski rodovi i žanrovi, vrste planova, kadar, rakursi, pokreti kamere, montaža i dr. Neki od učenika već su imali određeno znanje te velik interes za film čime je omogućeno interaktivno praćenje predavanja.

Pogledani su neki filmski primjeri (kratki igrani film „The Black Hole“, eksperimentalni „Slobodni stil“, eksperimentalni „Nebitno“) i zajedno s voditeljima učenici su analizirali filmove na temelju teorije koju su prethodno obradili. Učenici su aktivno sudjelovali i pokazali veliko zanimanje za eksperimentalni film s kojim se, nažalost, nikad ranije nisu susreli.

S obzirom na broj od 16 učenika, voditelji su ih odlučili podijeliti u manje grupe i snimili su čak tri kratka filma. Učenici su samostalno došli do ideja za svoje filmove koje su timskim radom razvili u filmske priče koje su onda  razrađivali u scene. Rezultat radionice su tri kratka filma različitih rodova; igrani, eksperimentalni i dokumentarni film. Učenici su pokazali velik interes za teme kulturnog naslijeđa njihovog otoka, te iseljavanja stanovnika Neviđana.

Igranim filmom obradili su temu terapije za parove na iznimno humorističan i nepatetičan način, dok se dokumentarni film bavio praznim napuštenim kamenim kućama Neviđana. Eksperimentalnim filmom učenici su na poetičan način prikazali prirodne ljepote njihovog mjesta na otoku. Učenici su bili jako zadovoljni snimljenim filmovima, sami zadivljeni šarolikim temama i vještinama snimanja koje su pokazali.

Radionica je bila iznimno uspješna s obzirom na to da su učenici već imali iskustva u snimanju filmova. Profesor informatike je bio posebno zainteresiran da u nastavu ubuduće uključi znanje i vještine stečene na radionici. Mentori će sa zadovoljstvom ostati u kontaktu s učenicima i profesorima kako bi im u tome pomogli.