Mladi dirigenti u Semeljcima (Osječko-baranjska županija) 28. svibnja 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Zbor „Chorus angelicus“  Varaždin, u sklopu programa Ruksak (pun) kulture,  gostovao je u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u slavonskom mjestu Semeljci 28. svibnja 2019. godine. 80-tak učenika 5. i 6. razreda sudjelovalo je u programu vezanom uz osnove višeglasnog pjevanja i muziciranja, a njima su se svojevoljno, nakon zvona, pridružili i učenici viših razreda koji su s prvog kata znatiželjno pratili program.

Kako pjeva zbor i svaki pojedini glas u njemu? Kako pjeva solist i što je višeglasje? Koliko glasova može biti u višeglasju? samo su neka od pitanja koje je voditeljica Karla Kelemen postavila učenicima i potaknula ih na otkrivanje čari zbornog pjevanja. Učenici su također dobili informacije i o povijesnim razdobljima u kojima višeglasje doseže svoj vrhunac.

Početak radionice dodatno je opustio atmosferu te je voditeljica programa Kristina Detelj učenicima objasnila pravila pravilnog držanju i disanja pjevača. Pojedini učenici samostalno su se javljali kako bi se okušali u pjevanju. Članica zbora Vlasta Migač je sa svima radila vježbe upjevavanja kroz izgovor zabavnih slogova i riječi. Naposljetku je dirigent Luka Šopar vodio dio radionice u kojem su se svi sudionici izmjenjivali u ulogama zbora i dirigenta.

Tako su se učenici uklopili u jedan veliki zbor koji je postigao višeglasno pjevanje jednostavnog dječjeg kanona i to u 4 glasa. Nakon toga svi su bili u ulozi dirigenta zbora. Na kraju, nekolicina se učenika prijavila za samostalno dirigiranje što je bilo popraćeno velikim smijehom i veseljem.