Maske su sakrile lica svih učenika u Bereku (Bjelovarsko-bilogorska županija) 4. listopada 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U okviru programa Ruksak (pun) kulture, Kotar teatar i Kazalište Mala scena, 4. listopada 2019. godine gostovali su u Osnovnoj školi Berek s predstavom za djecu „Čudak Šumek“. Na programu su sudjelovala sva djeca nižih razreda osnovne škole, njih ukupno 34 i pet odgojno-obrazovnih djelatnika.

Nakon održane predstave učenici su se zajedno s voditeljima radionice, uputili u prostor osiguran za izvedbu likovne radionice. Nakon kratkog osvježenja voditeljica likovne radionice Tina Bertović započela je s kreativnom radionicom Izrada maske u trajanju od 45 minuta gdje su djeca imala prilike izraditi vlastite maske. Neutralna maska poslužila je kao podloga na koju su djeca nadograđivala elemente tehnikom lijepljenja papira i bojanjem.

Uslijedila je dramska radionica Igra s maskom također u trajanju od 45 minuta  pod vodstvom glumaca Mladena Vujčića, Marka Šokčić i  Marije Kolb. U prostoru scene, na pozornici, glumci su s djecom izveli nekoliko igara primjerenih njihovom uzrastu i prilagođenih upotrebi maske kao sredstva/alata koje stoji „na razmeđi“ glumačkog i lutkarskog kazališnog izraza. 

Odabrane igre prilagođene su tako da se tematski naslanjaju na predstavu Čudak Šumek, na lik Čudaka Šumeka, život u šumi, brigu o okolišu, razvijanje tolerancije i prihvaćanje drugih i drugačijih. Igre su odabrane iz knjige „Zamisli, doživi, izrazi!“.

I predstava i radionica izuzetno su dobro prihvaćene na zadovoljstvo svih sudionika programa u Osnovnoj školi Berek, izvođača i voditelja radionica. Djeca su se sjajno odazivala i stekla brojna vrijedna znanja i iskustva te će im, kako navode, program Ruksak (pun) kulture dugo ostati u lijepom sjećanju.