Karneval životinja u Zadvarju (Splitsko-dalmatinska županija) 28. listopada 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
28. listopada 2019. godine ansambl Glazbene staze, Iva Ljubičić Lukić, Eda Rimanić i Andrija Šimić, gostovao je u Dječjem vrtiću Vrtuljak u mjestu Zadvarje s programom Glazbena suita  za djecu – Karneval životinja.  Na radionici je sudjelovalo 21 mališan iz vrtića te odgajateljica Marija Kvasina Jazbinšek i pomoćnica Mirela Santrić.

Djeca u ovom vrtiću pohađaju kombiniranu skupinu najmlađe dijete ima tri godine, a najstariji su predškolci od šest godina, te su svi, unatoč različitoj dobi, s velikim zanimanjem pratili slaganje instrumenata i jedva dočekali početak izvedbe. Nakon što su upoznali različite grupe instrumenta, pogađali što je potrebno da bi se svirali instrumenti (gudalo, dah, tipke) te između ostalog naučili da violončelo ima većeg brata koji se zove kontrabas, flauta manju sestru koja se naziva piccolo flautom, a klavir svoju manju i najčešću verziju koja se zove pianino, mogao je započeti s koncert.

Djeca su iznimno koncentrirano i angažirano slušala kako je francuski skladatelj Camille Saint- Saënsa dočarao svijet životinja - od lava koji predvodi ludu karnevalsku povorku, svađu dva magarčića  i njihovo pomirenje, mirni akvarijski život riba, slona s veselim nogama, razigrane piliće do kankanovski raspoložene kornjače.

Nakon interaktivnog koncerta uslijedila je kratka pauza, voditelji su pripremili stolove i stolce, podijelili materijale te je radionica započela izvedbom brzog ptičjeg leta, a nastavljena je tužnim, ali gracioznim plovom labuda. Ideja radionice jest da djeca vlastiti doživljaj glazbe prenesu na papir te smo kao i svaki puta do sada bili iznenađeni i očarani individualnim doživljajem odlušane glazbe. Potpuno prazni papiri su nakon 45 minuta bili puni originalnih ideja, a ponosnim predstavljanjem vlastitog rada drugima iz skupine djeca su primijetila i zaključila da je glazba stvarno čudesna: od traktora do duge, od kiše do sunca, od dana do noći, a da pritom niti jedan crtež nije pogrešan!