Jež svoju kučicu odlučio premjestit u Tkon (Zadarska županija) 2. listopada 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica „Nacrtaj mi priču“ održana je 2. listopada 2019. godine u Dječjem vrtiću Ćok kojem su se, prema prijedlogu ravnateljice, pridružili i učenici Osnovne područne škole Biograd u Tkonu na Pašmanu, a vodile su je Kaja Šprljan Bušić i Iva Šimić Erjavec. Na radionici su, uz voditeljice, 12 predškolaraca i 25 školaraca, sudjelovale ravnateljica Dječjeg vrtića Ćok Ana Kuštera, odgajateljica Marta Mušćet Bobić, učiteljica Katarina Katičin i učiteljica Ružica Botić.

Osnovni cilj radionice  je na djeci primjeren i zabavan način približiti osnovne pojmove arhitektonska struke te zajedno s djecom, uz unaprijed pripremljene osnovne geometrijske likove, izraditi tlocrt mjesta radnje iz priče Ježeva kućica koji se potom, u prilagođenom obliku i mjerilu, prenosi na vanjski prostor škole. Kao vrijednost radionice ističe se nesvjesno i djeci prilagođeno učenje osnovnih arhitektonskih i krajobrazno-arhitektonskih vještina i tehnika razmišljanja, pretvaranje zamisli u nacrt i njegova realizacija u prostoru.

Prvi dio radionice održao se odmah po dolasku u Tkon, na vanjskom prostoru ispred ulaza u vrtić i školu, gdje su voditeljice prilagodile nacrt iz priče te osmislile i trajnim bojama za beton oslikale poligon za igru na otvorenom.

Drugi dio radionice održao se u unutarnjem prostoru škole gdje su voditeljice na početku upoznale djecu s čim se arhitekti bave te na koji način izrađuju svoje projekte. Potom su djeca dobila zadatak upamtiti koji se sve motivi, prostori i objekti pojavljuju u priči „Ježeva kućica“ koju su zatim poslušala. Nakon podjele u 6 skupina, svaka voditeljica je na praznom papiru veličine A0, uz upotrebu naljepnica u obliku osnovnih geometrijskih oblika, sa svojom skupinom moderirala izradu krajobraza odnosno tlocrt prostora gdje se radnja u priči odvija. Nakon toga je odrađena prezentacija radova gdje su djeca sama pojašnjavala prijateljima što su i na koji način radili.