Izrada maski i puno smijeha u Velikom Trgovišću (Krapinsko-zagorska županija) 22. svibnja 2019. godine

U sklopu programa Ministarstva kulture Ruksak (pun) kulture, Kotar teatar i Kazalište Mala scena 22. svibnja 2019. godine gostovali su u Domu kulture u Velikom Trgovišću s predstavom za djecu „Čudak Šumek“. Predstavu je pogledalo pedesetak djece predškolskog uzrasta (5-7 godina) iz Dječjeg vrtića Rožica.

Nakon održane predstave dio djece napustio je Dom kulture, dok se tridesetak djece dobi od 6 do 7 godina, kojima je prvenstveno i namijenjena kreativna radionica, zajedno s odgajateljicama, uputilo u prostor prilagođen za izvedbu likovne radionice. Nakon kratkog osvježenja voditeljica likovne radionice Tina Bertović započela je s kreativnom radionicom Izrada maske na kojoj su djeca imala prilike izraditi vlastite maske. Neutralna maska poslužila je kao podloga na koju su djeca nadograđivala elemente tehnikom lijepljenja papira i bojanjem.

Uslijedila je dramska radionica Igra s maskom pod vodstvom glumaca Mladena Vujčić, Marka Šokčić i  Marije Kolb. U prostoru scene, na pozornici, glumci su s djecom izveli nekoliko igara primjerenih njihovom uzrastu i prilagođenih upotrebi maske kao sredstva/alata koje stoji „na razmeđi“ glumačkog i lutkarskog kazališnog izraza. 

Odabrane igre tematski se naslanjaju na predstavu Čudak Šumek, na lik Čudaka Šumeka, život u šumi, brigu o okolišu, razvijanje tolerancije i prihvaćanje drugih i drugačijih. Igre su odabrane iz knjige „Zamisli, doživi, izrazi!“.

I predstava i radionica izuzetno su dobro prihvaćene na zadovoljstvo odgajatelja i predstavnice Dječjeg vrtića Rožica Gordane Pavlinić, izvođača i voditelja radionica. Djeca su izradila maske koje im ostaju za daljnju upotrebu. U dramskim igrama sjajno su se odazivali, timski surađivali, koncentrirano pratili voditelje i izvodili igre i zadatke. Program Ruksak (pun) kulture sadržajno je obogatio njihovu dnevnu rutinu, predstava je otvorila teme o kojima su djeca diskutirala, na radionici su se kreativno izražavali, igrali, oslobađali zapreka i timski surađivali.
Zaključno, ponuđeni program bio im je, prema riječima odgajateljica, višestruko koristan i edukativan.

Događaj je medijski popratio portal Zagorje.com, člankom objavljenim 23. svibnja.
https://www.zagorje.com/clanak/zupanija/ruksak-pun-kulture-malisani-iz-rozice-uzivali-u-predstavi-i-radionici-ukrasavanja-maski