Igra skrivača s Bocom Cocom u Jelsi (Splitsko-dalmatinska županija) 11. listopada 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Programa Ruksak (pun) kulture gostovao je u Dječjem vrtiću Jelsa na otoku Hvaru 11.listopada 2019. godine s predstavom ekološko-edukativnog karaktera „Velika staklena radionica“ i radionicom „Moja boca – što sve može biti…?“ u izvedbi Boom!teatra i pod vodstvom Martine Čvek. Sudjelovalo je 80 djece od 3 do 6 godina i četiri odgojno-obrazovna djelatnika.

Učenici su prvo odgledali interaktivnu predstavu „Velika staklena avantura“ u kojoj dvije protagonistice Jadranka i Silvanessa, ekološke inspektorice nailaze na dugo traženi trag o slavnoj i neuhvatljivoj staklenoj boce pod imenom Boca Coca te im djeca u toj potrazi pomažu. Nakon predstave održan je kviz znanja iz ekologije i dodijeljene su nagrade trima natjecateljima.

Zatim je održana radionica koja je na neki način produžetak teme i aktivnosti s kojima su se djeca susrela u samoj predstavi. Na početku radionice izvoditelji programa sakrili su nekoliko staklenih i nekoliko plastičnih boca u prostoru (prostor je bio poprilično adekvatan zamišljenom programu; mala školska dvorana koja je imala produžetak u obliku improvizirane učionice s klupama što je bilo odlično za realizaciju kasnije radionice). Djeca su uz uzbudljivu detektivsku glazbu u pozadini tražila u dvorani boce koje su označene na poseban način (srcima raznih boja). Nakon toga su ih izvoditelji programa podijelili u grupe, a djeca koja su pronašla boce dala su imena svojim tek pronađenim bocama.

Zatim je uslijedio glavni dio radionice – veselo personificiranje boca uz pomoć raznih materijala (ljepila, tkanina, boja, naljepnica, šljokica i slično); boce postaju „žive“ kao i pronađena Boca Coca iz predstave te im se kreira osebujan karakter. U zadnjoj fazi radionice u kojoj 18 sudionika radionice odlažu svoje boce u odgovarajući, također personificirani, žuti ili zeleni spremnik za boce i kao pravi istraživači i pomagači,  dobivaju čestitke za dobro obavljen posao, počasne bedževe „Prijatelj okoliša“ i bedževe „Ruksak (pun) kulture“.

Djelatnici škole bili su cijelo vrijeme bili prisutni, ravnopravni pomagači i sudionici. Gostovanje je bilo popraćeno radosnom i nadasve kreativnom atmosferom.