I male ruke mogu graditi mostove u Putnikoviću (Dubrovačko-neretvanska županija) 3. listopada 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
3. listopada 2019. godine u Područnoj školi Putnikovići - Osnovna škola Janjina održana je radionica Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke. „Arhionicu“ su vodile studentice diplomskog studija Likovne pedagogije, buduće učiteljice Likovne kulture Erika Močibob i Mirna Žerjav s voditeljicom Ninom Licul, asistenticom pri Akademiji.

Na radionici je sudjelovalo 32 djece od 5. do 8. razreda, iz tri pelješke područne škole, koordinatorica i knjižničarka Ana Ćurković, edukatorica - rehabilitatorica Petra Bašić Martinac, pedagoginja Sandra Suhor i učiteljica Hrvatskog jezika Emina Bećović Orhanović, koje su ekipu iz Rijeke srdačno dočekale. Neke od njih su se i same okušale u izradi neobičnih maketa.

Učenici su individualno, u paru ili grupi izrađivali arhitektonske objekte, makete od prirodnih materijala poput drva različitih dimenzija i oblika, pluta, papira. Neposredno se vezujući uz svoju okolinu, a opet dodajući elemente iz mašte nastajale su građevine različitih funkcija. Učenici su pokazali svoje motoričke sposobnosti za rezanje, lijepljenje, oblikovanje i kombiniranje. Poput pravih graditelja i umjetnika stvorili su kućice za pse, hangar za avione, vjetrenjače, garaže, kuće, dvorce.

Nastao je čak i novi Pelješki most, koji smo namjerno ostavili nedovršen! Učenici su bili iznimno zainteresirani za rad te su premašili granice vlastitih očekivanja maksimalno koristeći svoje kreativne potencijale. Očito je da su im prirodni materijali i beskonačnost rješenja dali poticaj da se izraze gradeći i osmišljavajući nove i neobične građevine.