Gostovanje programa "Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi" u Subotici u 2019. godini, za djecu Hrvate izvan Hrvatske

Program Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi redovito se realizira u Hrvatskoj, a sada je po prvi puta održan izvan granica Lijepe naše. Svečanim prijemom djelatnika Ministarstva kulture Republike Hrvatske i sudionika programa Ruksak (pun) kulture u Hrvatskom nacionalnom vijeću 26. studenog 2019. godine, u Subotici je započela realizacija programa za djecu Hrvate u Republici Srbiji.

U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji goste su dočekali predsjednica Jasna Vojnić, predsjednica Odbora za obrazovanje  Margareta Uršal i predsjednik Izvršnog odbora Lazar Cvijin.
 
Ruksak (pun) kulture tako je gostovao u Subotici, u vrtićima i školama u kojima se provodi program na hrvatskom jeziku od 27. do 29. studenog 2019. godine gdje su tijekom tri dana gostovanja voditelji osam različitih kulturno-umjetničkih programa održali 16 radionica za djecu Dječjeg vrtića Biser, Dječjeg vrtića Sunčica, Dječjeg vrtića Tavankut i Dječjeg vrtića Monoštor, za učenike Osnovne škole „Matko Vuković“, Osnovne škole „Ivan Milutinović“, Osnovne škole „Vladimir Nazor“ iz  Đurđina, Politehničke škole Subotica i Gimnazije „Svetozar Marković“ Subotica.
 
27. studenog 2019. godine Ruksak (pun) kulture započeo je s radionicom u Dječjem vrtiću Biser programom Hrvatskog dizajnerskog društva Dizajnerska početnica za 18-tero djece. Voditeljica programa Maja Subotić djecu je naučila kako uz malo truda i puno dobre volje reciklirati stari papir. Nakon kraćeg uvodnog dijela, u kojem su djeca pokazala zavidno znanje o recikliranju i brizi o okolišu, spretne ruke prionule su trganju papira na male komadiće i „kuhanju“ novog recikliranog papira prema detaljnim uputama voditeljice. Uz pomoć 4 odgojno-obrazovne djelatnice djeca su uspjela stvoriti čarobni reciklirani papir u kojem su se nalazile sjemenke različitog poljskog cvijeća, koji se nakon procesa sušenja može zasaditi u zemlju i poslužiti kao nova sadnica.
 
Dok su u dječjem vrtiću djeca učila o recikliranju i brizi za okolišu u Osnovnoj školi „Matko Vuković“ učenici su sudjelovali na četiri različite radionice. Muzejska pedagoginja Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Katarina Ivanišin Kardum upoznala je učenike petog razreda s djelom i radom Fausta Vrančića kroz radionicu Homo Volans – leteći čovjek Fausta Vrančića. Nakon kratkog filma o Faustu Vrančiću učenici su uz pomoć voditeljice probali samostalno napraviti male makete padobrana i letećeg čovjeka. 16 učenika spretno je napravilo 16 maketa padobrana koje su zatim puštali sa školskih stepenica.
 
Dok su se makete letećih padobrana spuštale sa zadnjeg kata škole, u učionici u prizemlju učenici osmog razreda slušali su kako izmjena ritma i tišine stvara harmoniju na bubnjarskoj radionici pod vodstvom bubnjara Zabranjenog pušenja Branka Trajkova. Bubnjarska radionica Izgradnja zajednice zvukom, tišinom i ritmom održana je za 27 učenika i 4 odgojno-obrazovna djelatnika.
 
Uz radionicu baštine i glazbe održane su i dvije likovne radionice Muzeja suvremene umjetnosti MSU u ruksaku i radionica Sve(i)mir pod vodstvom Nine Iris Bešlić i Ivane Kutuzović. Radionicu MSU u ruksaku za 24 učenika četvrtih razreda vodila je Ivana Gorički, kustos Muzeja suvremene umjetnosti, a učenici se tijekom radionice čuli zanimljivosti o radu i djelu umjetnika Miroslava Šuteja i Vjenceslava Richtera.
 
Nakon kratkog predavanja, učenicima su pokazane replike djela umjetnika prema kojima su učenici kasnije izrađivali vlastite kreacije i umjetničke instalacije. Likovna radionica Sve(i)mir pod vodstvom Nine Iris Bešlić i Ivana Kutuzović održana je za 16 učenika šestog razreda. Kroz predavanje učenici su proširili znanja iz fizike, kemije i likovnih umjetnosti te su direktnim iskustvom u praktičnoj izvedbi likovne instalacije, naučili kako suvremeni umjetnici stvaraju; od ideje do realizacije. Motiv radionice bila je izrada instalacije inspirirane atomima i subatomskim česticama. Tema radionice je bio nastanak svemira i koju su sve ulogu odigrale čestice u formiranju zvijezda, planeta, galaksija i na kraju čovjeka.
 
Posljednja radionica održana 27. studenog 2019. godine bila je radionica Igraj s Kniferom Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku, Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku pod vodstvom profesorice Lane Skender i umjetnice Dajane Karas.  Radionica Igraj s Kniferom 28 učenika sedmog razreda upoznala je s umjetničkim radom istaknutog osječkog slikara Julija Knifera. Namjera je bila približiti suvremene umjetničke procese i koncepte osnovnoškolskim učenicima kroz iskustvo kreativnog rada na temelju već postojećih Kniferovih umjetničkih djela. U prvom danu sudjelovalo je ukupno 114 djece i učenika.
 
Radionice Igraj s Kniferom, Sve(i)mir, MSU u ruksaku, Izgradnja zajednice zvukom, tišinom, ritmom i Homo Volans – leteći čovjek Fausta Vrančića održane su i 28. studenog 2019. godine za 17 učenika trećeg razreda Osnovne škole „Ivana Milutinovića“ i za 92 učenika Politehničke škole Subotica i Gimnazije „Svetozar Marković“ Subotica. Učenike trećeg razreda Politehničke škole Subotica, njih 26, voditeljica programa Dizajnerska početnica Nina Klarić upoznala je s tehnikama stop animacije. Tijekom jednosatne radionice učenici su osmislili svoje likove, podijelili uloge redatelja i pomoćnika i snimili kratke animirane filmove uz pomoć lego kockica.
 
U Dječjem vrtiću Sunčica gostovao je program Udruge Kozlići Kazalište iz kofera iliti kamišibaj na kojem je sudjelovalo 37 djece od 3 do 6 godina. Izvoditelji Vera Pfaff i Relja Dušek djeci su ispričali priče „Mišje vjenčanje“ i „Tri čarolije“ izvedene u kamišibaj kazalištu i praćene glazbom. Nakon pričaonice djeca su sama ispričala poznatu priču, adaptiranu za kamišibaj kazalište „Avanture maloga Juju“. Po završetku programa dječjem vrtiću poklonjeno je, u ime Ministarstva kulture, drveno kazalište što je izazvalo veliko oduševljenje i djece i odgajateljica. Ukupno je sudjelovalo 172 djece i učenika.
 
Posljednjeg dana gostovanja programa Ruksak (pun) kulture u Subotici održane su dvije radionice i velika plesna predstava popraćena radionicom u školskoj dvorani Osnovne škole „Ivan Milutinović“. Održane su radionice Tehničkog muzeja Nikola Tesla Homo Volans – leteći čovjek Fausta Vrančića za 20 učenika trećeg razreda osnovne škole likovna radionica Sve(i)mir za 28 učenika drugog razreda srednje škole. Plesna predstava Tri skockana praščića u izvedbi Plesnog centra Tala održana je za 105-tero djece dječjih vrtića. Nakon predstave održana je i mala plesna radionica tijekom koje su djeca učila pokrete vezane uz predstavu, pjevala pjesme iz predstave i družila se s izvođačima. Ukupno je sudjelovalo 153 djece i učenika.
 
U prvom gostovanju programa Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi izvan granica Republike Hrvatske tako je sudjelovalo 439 djece i mladih te više od 20 odgojno-obrazovnih djelatnika.