Glazbeni zoološki vrt u Zaprešiću (Zagrebačka županija) 4. lipnja 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Osnovnoj školi Kupljenovo 4. lipnja 2019. godine gostovao je ansambl Glazbene staze s programom „Glazbena suita za djecu: Karneval životinja“ u sklopu programa Ruksak (pun) kulture Ministarstva kulture. Po dolasku ansambl su dočekale učiteljica Višnja Durlen i Anita Petrović te 19 veselih učenika u dobi od 7 do 9 godina. Ova je škola specifična po tome što se razredna nastava odvija u dva kombinirana razreda (zbog broja djece) tako da je svih 20 učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole činilo jednu malenu zajednicu koja je jedva čekala da započne izvedba  Glazbene suite za djecu francuskog skladatelja Camilla Saint-Saënsa.

Nakon početnog predstavljanja Ive Ljubičić-Lukić na klaviru, Andrije Šimića na violončelu, Ede Rimanić na flauti i kratke priče o instrumentima, započeo je interaktivni koncert u kojem su djeca svim srcem sudjelovala od samog početka. Djeca su bila koncentrirana, pažljivo su slušala  i aktivno su dizala ruke na svako pitanje.  Nakon odslušanog koncerta uslijedila je kratka pauza tijekom koje su izvođači i djeca zajedno doručkovali i družili se. 

Radionica je započela izvedbom dvaju neimenovanih stavaka iz spomenute suite, pritom je jedan stavak bio miran i polagan, drugi veseo i brz,  a djeca su zatvorenih očiju upijala ugođaj, karakter i ljepotu glazbe. Nakon odslušanog, započelo se s likovnim dijelom radionice na kojem je svako dijete svoj doživljaj glazbe što vjernije prenio na papir pomoću voštanih bojica. Nakon 40-ak minuta svi su završili svoje radove i sve je bilo spremno za razrednu izložbu.

Djeca su ponosno dolazila pred radove izvješene na ploču te su svojim riječima nastojala objasniti zašto su odabrali određeni stavak i što ih je ponukalo na crtanje određenog motiva. Bilo je tu pregršt raznolikih doživljaja - od slomljenih kornjačinih srdaca, ljubavnog trokuta žirafa, osušenog i tužnog stabla usred ljetne suše, putovanja u svemir i boravka među planetima, ljetnog neba punog zvijezda, šarenih leptira, zagorskih konja i livada s cvijećem.