Gdje se sakrila Boca Coca? u Pojatnom (Zagrebačka županija) 25. rujan 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Programa Ruksak (pun) kulture gostovao je u Područnoj školi Pojatno 25. rujna 2019. godine s predstavom „Velika staklena radionica“ i radionicom „Moja boca – što sve može biti…?“ u izvedbi Boom!teatra i pod vodstvom Martine Čvek. Sudjelovalo je 40 učenika od 1. – 4. razreda i dvoje odgojno-obrazovnih djelatnika.

Učenici su prvo odgledali interaktivnu predstavu ekološko-edukativnog karaktera Velika staklena avantura. Predstava u kojoj dvije protagonistice Jadranka i Silvanessa, svojevrsne ekološke inspektorice nailaze na dugo traženi trag o slavnoj i neuhvatljivoj staklenoj boce pod imenom Boca Coca te im djeca u toj potrazi pomažu. Nakon predstave koju je gledalo 40 učenika održan je kviz znanja iz ekologije i dodijeljene su nagrade trima natjecateljima.

Nakon predstave održana je radionica koja je na neki način produžetak teme i aktivnosti s kojima su se djeca susrela u samoj predstavi. Na početku radionice izvoditelji programa sakrili su nekoliko staklenih i nekoliko plastičnih boca u prostoru (prostor je bio poprilično adekvatan zamišljenom programu; mala školska dvorana koja je imala produžetak u obliku improvizirane učionice s klupama što je bilo odlično za realizaciju kasnije radionice). Djeca su uz uzbudljivu detektivsku glazbu u pozadini tražila u dvorani boce koje su označene na poseban način (srcima raznih boja). Nakon toga su ih izvoditelji programa podijelili u grupe, a djeca koja su pronašla boce dala su imena svojim tek pronađenim bocama (Sara, Bella Oštrozub, a muški je dio ekipe dao ime Gormit svojoj „frajerskoj“ boci).

Zatim je uslijedio glavni dio radionice – veselo personificiranje boca uz pomoć raznih materijala (ljepila, tkanina, boja, naljepnica, šljokica i slično); boce postaju „žive“ kao i pronađena Boca Coca iz predstave te im se kreira osebujan karakter. U zadnjoj fazi radionice u kojoj 18 sudionika radionice odlažu svoje boce u odgovarajući, također personificirani, žuti ili zeleni spremnik za boce i kao pravi istraživači i pomagači,  dobivaju čestitke za dobro obavljen posao, počasne bedževe „Prijatelj okoliša“ i bedževe „Ruksak (pun) kulture“.

Djelatnici škole bili su cijelo vrijeme bili prisutni, ravnopravni pomagači i sudionici. Gostovanje je bilo popraćeno radosnom i nadasve kreativnom atmosferom.