Gdje se može pronaći Ježurka Ježić u Pribislavcu (Međimurska županija) 8. svibnja 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radionica „Nacrtaj mi priču“ održana je 8. svibnja 2019. godine u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Pribislavcu pokraj Čakovca, a vodile su je krajobrazna arhitektica Kaja Šprljan Bušić i arhitektica Iva Šimić Erjavec. U radionici su, uz voditeljice i 28-ero djece, sudjelovale i Ivana Kramar (knjižničarka), Nikolina Košir (učiteljica 1.a) Darinka Trajkova Vuković (učiteljica 1.b) te Miroslava Novak (vjeroučiteljica).

Osnovni cilj radionice je, na učenicima primjeren i zabavan način, približiti osnovne pojmove arhitektonska struke te zajedno s djecom, uz unaprijed pripremljene osnovne geometrijske likove, izraditi tlocrt mjesta radnje iz priče „Ježeva kućica“ koji se potom u prilagođenom obliku i mjerilu prenosi na vanjski prostor škole. Kao vrijednost radionice ističe se nesvjesno i djeci prilagođeno učenje osnovnih arhitektonskih i krajobrazno-arhitektonskih vještina i tehnika razmišljanja, pretvaranje zamisli u nacrt i njegova realizacija u prostoru.

Prvi dio radionice održao se u unutarnjem prostoru gdje su voditeljice na početku upoznale učenike s čim se arhitekti bave te na koji način izrađuju svoje projekte. Potom su učenici dobili zadatak upamtiti koji se sve motivi, prostori i objekti pojavljuju u priči 'Ježeva kućica' koju su zatim poslušala u audio obliku. Nakon podjele u tri skupine, svaka voditeljica je na praznom papiru veličine A0, uz upotrebu naljepnica u obliku osnovnih geometrijskih oblika, sa svojom skupinom moderirala izradu krajobraza odnosno tlocrt prostora gdje se radnja u priči odvija. Nakon toga je odrađena prezentacija radova gdje su učenici pojašnjavali prijateljima što su i na koji način radili.

Drugi dio radionice održao se na vanjskom prostoru u neposrednoj blizini ulaza u školu, gdje su voditeljice prilagodile nacrt iz priče te osmislile i trajnim bojama oslikale poligon za igru na otvorenom.