Francuski glamur i Coco Chanel u Čabru (Primorsko-goranska županija) 2. listopada 2019. godine

  • Slika
2. listopada 2019. godine u sklopu programa Ruksak (pun) kulture, Kazalište Hotel Bulić održalo je radionicu u Srednjoj školi Vladimir Nazor u Čabru na kojoj je sudjelovalo 10 polaznika iz svih razreda gimnazijskog usmjerenja.

Prezentacijom opusa Bernard Marie Koltesa i vlastitog umjetničkog stvaralaštva voditeljica radionice Senka Bulić zainteresirala je učenike za suvremene umjetničke prakse u kazalištu. Razgovorom o razlikama u odnosu klasičnog i suvremenog kazališta  polaznicima je ponuđena nova perspektiva u načinu doživljaja umjetnosti.

Radionica je bazirana na tekstu Coco, Bernard Marie Koltesa koji se bavi odnosom ikone francuske mode Coco Chanel i njene sluškinje Consuelo. Nakon uvodnog upoznavanja s autorom i mogućnostima koje tekst pruža u suvremenoj interpretaciji učenici su odabrali segmente teksta na kojima su radili najprije individualno, a zatim u grupnim scenama. Najviše motivacije postigli su u radu na zajedničkim prezentacijama kroz orkestraciju glasovima  i novim saznanjima o mogućnostima pozicioniranja tijela u prostoru. Učenici  su pokazali visoku motivaciju i znatiželju za program radionice.  Četvero polaznika je uključeno u rad dramske radionice koja djeluje u školi. Na radioničkom programu u školi nije zastupljena metodologija rada u suvremenom kazalištu pa je ovo bila prilika proširenje znanja i vještina za takav tip rada.

Vježbama su učenici dobili mogućnost osvještavanja vlastitog glasa, tijela, promjena u mogućnosti interpretacije teksta. Vježbama imaginacije proširili su mogućnost slobode u izražavanju emocija i oslobađanju tijela za izvedbu. Profesorica sociologije koja je koordinirala školsku organizaciju radionice izrazila je želju za ponovnim održavanjem dramske radionice u školi čime bi se učenicima osigurali uvjeti za razvoj interesa i vještina potrebnih za razumijevanje dramskog stvaralaštva.