Da je pjevati višeglasje lako, višeglasje bi pjevao svatko u Budinščini (Krapinsko-zagorska županija) 29. svibnja 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U sklopu programa Ruksak (pun) kulture zbor „Chorus angelicus“  Varaždin gostovao je 29. svibnja 2019. godine u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Budinščini. 90-tak učenika od 5. do 8. razreda, nekolicina učitelja, njihova ljubazna ravnateljica Marija Zozoli i pedagoginja Gordana Simeunović, imali su priliku vidjeti i poslušati kako su se zabavljali i muzicirali ljudi prije petstotinjak godina te što je bilo moderno i popularno u razdoblju renesanse, a što u baroku. Prilikom ovog gostovanja maestro Anđelko Igrec pratio je zbor instrumentalno (zvukom orgulja).

Svi sudionici su s veseljem sudjelovali u programu i radionici te na niti jedan odgovor nije trebalo dugo čekati. Zbor je pjevao u višeglasju, pa je posebno raščlanio i predočio pojedine dionice/glasove. Nakon programa pod vođenjem Karle Kelemen, uslijedila je radionica podijeljena na nekoliko dijelova. Jedan dio radionice bio je usmjeren na raspravu o pravilnom držanju i disanju pjevača dok je drugi bio usmjeren na temu „treniranja“ glasnica te o pjevanju višeglasja. Učenici su zajedno sa članovima zbora  oblikovali jedan veliki zbor koji je otpjevao jednostavan dječji kanon „Bratec Martin“ u 4 glasa.

Nakon pjevačkog dijela učenici su imali priliku okušati se u ulozi dirigenta te zajednički vježbati dirigiranje zbora. Dvoje učenika samostalno dirigiralo, a vrhunac je bio kad su na to nagovorili i svoju učiteljicu glazbene kulture.