Čudnovate maske u Belici (Međimurska županija) 16. svibnja 2019. godine

U sklopu programa Ruksak (pun) kulture, Kotar teatar i Kazalište Mala scena, 16. svibnja 2019. godine gostovali su u Kulturnom domu u Belici s predstavom za djecu „Čudak Šumek“. Predstava je pogledalo više od dvjesto djece predškolskog i školskog uzrasta iz Belice i manjih okolnih mjesta.

Nakon održane predstave veći broj djece napustio je Kulturni dom, dok se tridesetak djece predškolskog uzrasta, kojima je prvenstveno i namijenjena kreativna radionica, zajedno s odgajateljicama, uputilo u prostor osiguran za izvedbu likovne radionice. Nakon kratkog osvježenja voditeljica likovne radionice, mag.art. Tina Bertović započela je s kreativnom radionicom Izrada maske u trajanju od 45 minuta gdje su djeca imala prilike izraditi vlastite maske. Neutralna maska poslužila je kao podloga na koju su djeca nadograđivala elemente tehnikom lijepljenja papira i bojanjem.

Uslijedila je dramska radionica Igra s maskom također u trajanju od 45 minuta  pod vodstvom glumaca Mladena Vujčića, Marka Šokčić i  Marije Kolb. U prostoru scene, na pozornici, glumci su s djecom izveli nekoliko igara primjerenih njihovom uzrastu i prilagođenih upotrebi maske kao sredstva/alata koje stoji „na razmeđi“ glumačkog i lutkarskog kazališnog izraza. 

Odabrane igre prilagođene su tako da se tematski naslanjaju na predstavu Čudak Šumek, na lik Čudaka Šumeka, život u šumi, brigu o okolišu, razvijanje tolerancije i prihvaćanje drugih i drugačijih. Igre su odabrane iz knjige „Zamisli, doživi, izrazi!“.

I predstava i radionica izuzetno su dobro prihvaćene na zadovoljstvo svih sudionika programa u Belici, izvođača i voditelja radionica. Djeca su se sjajno odazivala i stekla brojna vrijedna znanja i iskustva te će im, kako navode, program Ruksak (pun) kulture dugo ostati u lijepom sjećanju.