„Ciganin, ali najljepši“ u Požegi (Požeško-slavonska županija) 17. svibnja 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Gimnazija Požega 2. svibnja 2019. godine bila je domaćin projekta „Pisci u školskim klupama" koji se provodi u sklopu programa Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi. Voditelja projekta Edija Matića i gostujućeg autora Kristiana Novaka dočekale su ravnateljica Vesna Vlašić, profesorice Kristina Lešić, Nataša Puljašić, Anamarija Ivčetić, Duška Galić, Marija Mrkojević i knjižničarka Ivana Kajinić-Čenić. Programu je prisustvovalo 70 učenika, a radionici 25 učenika trećih i četvrtih razreda.

Posjet se poklopio sa završnicom školske obljetnice u kojoj ova prelijepa gimnazija slavi 320 godina postojanja, ali i s veselim aktivnostima maturanata, što je gostovanje obilježilo izvrsnim raspoloženjem.

Predstavljanje gostujućeg autora Kristiana Novaka u moderaciji književnice i profesorice Korane Serdarević, učenici su u atriju škole pratili s velikim zanimanjem. U prvom dijelu programa, osim uvida u hit – romane gostujućeg autora, bilo je govora i o važnosti čitanja raznih vrsta tekstova.

Nakon uvodnog predstavljanja autora dvadesetak zainteresiranih učenika sudjelovalo je na radionici pod vodstvom Korane Serdarević. Na osnovu pripremljenih polaznih tekstova - ulomci "Tene" Josipa Kozarca, "Ciganina, ali najljepšeg” Kristijana Novaka i "Oblaka boje kože" Nebojše Lujanovića, učenici su razmjenjivali mišljenja o predodžbama Roma u književnim tekstovima. Zaključno, shvatili su kako književna djela mogu djelovati na oblikovanje društvenoga mišljenja.

Kristian Novak komentirao je učeničke odgovore iz vlastite perspektive pa je ova radionica potrajala i duže od planiranog, na zadovoljstvo učenika i prisutnih nastavnika.

Profesorica Andreja Pevec će sa svojim učenicima pripremiti literarni / novinarski osvrt na gostovanje autora Kristijana Novaka.
http://www.gimpoz.hr/novosti/2137-susret-s-knjizevnikom-kristianom-novakom?fbclid=IwAR3947YEhn3Waa8FqMqEyj26WoV_HL3Qx3IjFvA0-jrO5T67RvHPt7noGzY