Boca Coca u posjetu Starim Mikanovcima (Vukovarsko-srijemska županija) 20. svibnja 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
20. svibnja 2019. godine kazališna družina "Boom!teatar" gostovala je u Dječjem vrtiću „Vedri dani“ u Starim Mikanovcima. Na programu Velika staklena avantura s Boom!teatrom, koji je vodila Martina Čvek, sudjelovalo je sedamnaest djece od 3 do 5 godina i dva odgojno-obrazovnih djelatnika.

Gostovanje je započelo ekološko-edukativnom i interaktivnom predstavom Velika staklena avantura. U predstavi protagonistice Jadranka i Silvanessa, ekološke inspektorice, nailaze na dugo traženi trag o slavnoj i neuhvatljivoj staklenoj boci pod imenom Boca Coca, a djeca im u toj potrazi pomažu. Nakon predstave, prije radionice, održan je kviz znanja iz ekologije i dodijeljene su nagrade četirima natjecateljima.

Nakon predstave Martina Čvek pripremila je radionicu koja je na neki način produžetak teme i aktivnosti s kojima su se djeca susrela u samoj predstavi. Na početku radionice voditelji programa sakrili su nekoliko staklenih i nekoliko plastičnih boca u prostoru. Djeca su, uz uzbudljivu detektivsku glazbu, tražila boce koje su označene na poseban način (srcima raznih boja). Nakon toga su ih voditelji programa podijelili u grupe, a djeca su dala imena svojim, tek pronađenim, bocama (Felicity, Marinko, Plastičarko bila su samo neka od maštovitih imena).

Uslijedio je razgovor o tome što bi sve te pronađene boce mogle postati, zašto su se uopće skrivale, zašto baš u njihovom vrtiću, mogu li im pružiti utočište i na koji način, što misle na kojim ih sve mjestima ljudi inače nemarno ostavljaju.

Zatim je počeo glavni dio radionice – veselo personificiranje boca uz pomoć raznih materijala (ljepila, tkanina, boja, naljepnica, šljokica i slično). Boce postaju „žive“ kao i pronađena Boca Coca iz predstave te im se kreira osebujan karakter koji je plod isključivo dječje mašte. Nakon toga je slijedio zadnji dio radionice u kojoj 17 sudionika odlaže svoje boce u odgovarajući, također personificirani, žuti ili zeleni spremnik za boce i kao pravi istraživači i pomagači,  dobivaju čestitke za dobro obavljen posao, počasne bedževe „Prijatelj okoliša“ .