Bećarac i blues u Bošnjacima (Vukovarsko-srijemska županija) 15. svibnja 2019. godine

  • Slika
Program „Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe" održan je 15. svibnja 2019. godine u Osnovnoj školi fra Bernardina Tome Leakovića Bošnjaci u Bošnjacima.  Uz voditelja radionice Tomislava Golubana kao gitaristička pratnja nastupio je Hrvoje Funda. Na radionici je sudjelovalo 42 učenika 5.-8. razreda i 4 odgojno-obrazovna djelatnika.

U devedeset minuta učenicima su objašnjeni osnovni pojmovi vezani za usne harmonike, njihove vrste i stilove glazbe koji se mogu na njima izvoditi. Bilo je govora i o povijesti nastanka instrumenta, s naglaskom na miješanje različitih kultura i civilizacija s početka prošlog stoljeća u Americi i utjecajima izuma Nikole Tesle na te procese.

Objašnjene su i glazbene forme poput bluesa, countryja, jazza i rock'n'rolla, a u interakciji s učenicima pričalo se i o bećarcu te narodnim običajima Slavonije ali i o folklornoj glazbi. Sve je potkrijepljeno glazbenim primjerima, a bećarac je izveo učenik 5. razreda. Razgovaralo se i o razvoju diskografije, a posebnu oduševljenje među učenicima izazvala je vinilna singl ploča.

Druženje je završilo postavljanjem pitanja i nagradnom igrom.