Barokni zbor u Centru za odgoj i obrazovanje u Dubravi (Zagrebačka županija) 24. svibnja 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
24. svibnja 2019. godine zbor „Chorus angelicus“ Varaždin gostovao je u sklopu programa Ministarstva kulture Ruksak (pun) kulture u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava, srednjoj školi prilagođenoj rehabilitaciji osoba s različitim oblicima teškoća. Njihova školska knjižničarka Ana Rončević za tu je prigodu ustupila ugodan prostor knjižnice.

Tako je pedesetak učenika Centra, u dvije skupine, poslušalo višeglasno pjevanje zbora, te saznalo ponešto o tome kad se pojavilo pjevanje u zborovima, koliko sve glasova može biti u istoj kompoziciji te koji su to glasovi. Uz to su čuli mnoge zanimljivosti koje su određenim povijesnim razdobljima bile uobičajene i moderne, a nama su danas posve nerazumljive.

U drugom su dijelu učenici provjerili odakle dolazi glas, je li lako biti pjevač i što je lakše - pjevati u zboru ili samostalno? Zajednički su vježbali jednostavne vježbe za glasnice i glas. Potom je mladi dirigent Luka Šopar prezentirao čari dirigentskog posla. Na kraju radionice svi su se sudionici izmjenjivali u ulogama u zbou pjevajući jednostavan kanon (unaprijed dogovoren s nastavnicom glazboterapije Ljiljanom Paraman), a potom su se okušali u ulozi dirigenta, vježbajući osnovne dirigentske pokrete. 

Ovo iskustvo donijelo je mnogo lijepih trenutaka svim sudionicima te je sve zaključeno osmjesima učenika i mladih!