Alkemija glasa i zvuka na Šipanu (Dubrovačko-neretvanska županija) 11. rujna 2019. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Područnoj školi Šipanska Luka Osnovne škole Ivana Gundulića Dubrovnik u sklopu programa Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi gostovala je Melita Lovričević s radionicom „Alkemija glasa i zvuka - Izrazi svoj glas, izrazi svoj stav“.  Radionici je prisustvovalo 22 učenika i učiteljice razredne nastave Sandra Ćutuk, Nikolina Vuleša, Karmen Miljanić i vjeroučitelj Antun Končić.

Cilj je radionice potaknuti polaznike na izražavanje kroz glazbu, na vlastitu interpretaciju glazbe i zvuka te slobodu kreativnosti, ne samo u umjetničkom području, nego i u odgoju i razvoju kreativnog pojedinca. Svaka radionica sastoji se od upoznavanja određene pjesme i priče, a rad započinje zagrijavanjem tijela i glasa.

Kroz pokret, tišinu, buku, ritam, melodiju, pjevanje, sviranje i puno igre djeca su u dvosatnoj radionici postala pravi mali orkestar improvizatora. Uz instrumente poput metalofona, sintisajzera, kalimbe i zvečki otpjevali su nekoliko tradicionalnih pjesama. Uz puno improvizacije i igara polaznici radionice naučili su svirati kazoo, pjevali, učili o ritmu, melodiji, instrumentima i glazbenim elementima.

Tijekom radionice oformio se mali orkestar-zbor-bend, te su polaznici mogli sudjelovati u zajedničkom stvaranju glazbe: ritma, melodije, teksta, pjevanja i sviranja.