Vizualne poruke u Kamanju (21. studenoga 2014.)

    Ruksak (pun) kulture još je jednom krenuo put Karlovačke županije, ovoga puta u PŠ Kamanje, koja se nalazi u malenome mjestu koje se smjestilo uz obalu rijeke Kupe, kraj granice sa Slovenijom. Ruksak je ovoga puta donio program Akademije dramske umjetnosti  iz Zagreba – Radionica vizualnih poruka.

    Voditelji radionice Petra Mrša i Davor Konjukušić učenicima viši razreda ove Područne škole prvo su održali kratko izlaganje o fotografskoj umjetnosti te značenjima i perspektivama različitih fotografija. U prezentaciji su korištene uglavnom fotografije svjetski poznati fotografa koje su dobivale razne nagrade.
    Učenicima je zatim prikazan film o jednome mladiću i izazovima s kojima se susreću stariji adolescenti u svojoj svakodnevnici. Film je specifičan po tome što je  gotovo cijeli napravljen od fotografija koje se vrte uz zvučnu pozadinu.
    Nakon gledanja filma učenici su dobili zadatak da sa svojim fotoaparatima i tabletima slikaju različite fotografije koje mogu slati raznovrsne poruke.

    Nakon što su izvršili taj zadatak Petra i Davor su ih podučili kako urediti slike, ali i kako razlučiti dobre fotografije od loših. Najbolje su fotografije isprintane na specijalni papir te je održana izložba u školskome holu.
    Radionici je prisustvovala i pedagoginja Mirjana Peretin, knjižničarka Blaženka Pavlović Mlačak i voditeljica škole Lidija Batušić.