Ruksak (pun) kulture u novoj školskoj godini počinje u Drenovcima

S novom školskom godinom počinje i novi ciklus programa Ruksak (pun) kulture - umjetnost i kultura u vrtiću i školi, zajednički projekt Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a koji u područne škole i vrtiće dovodi umjetničke programe. 


     U prvom tjednu nastave, 12. rujna 2014. godine program počinje u OŠ Ivana Meštrovića u Drenovcima, u Osječko –baranjskoj županiji. Ruksak (pun) kulture u Drenovce dovodi bubnjarsku radionicu za učenike 7. i 8. razreda Izgradnja zajednice zvukom, tišinom i ritmom pod vodstvom Branka Trajkova Traka bubnjara grupe Zabranjeno pušenje čiji je cilj putem glazbenih obrazaca otvoriti i stimulirati nove kanale neverbalne komunikacije i postepeno izgrađivati skladnu i čvrstu zajednicu, baziranu na hijerarhiji zvuka i ritma, a ne tjelesnih, umnih ili društvenih predispozicija sudionika, zatim Malu školu arhitekture za učenike 6. i 7. razreda u organizaciji Udruge za promicanje vizualne kulture OPA koja promiče sadržaje s područja arhitekture i urbanizma među djecom i mladima te Strip radionicu za učenike 4. razreda koju vodi strip crtač i likovni umjetnik Tihomir Tikulin. Cilj strip radionice je radionice upoznati učenike s medijem stripa i naučiti ih s razumijevanjem tumačiti narativno-likovnu formu.

    Tijekom rujna, Ruksak (pun) kulture organizira umjetničke programe i u Splitsko-dalmatinskoj županiji i to u Drveniku, u OŠ Gradac te područnim školama Drvenik i Zaostrog (15. rujna 2014.) s plesnim predstavama i radionicama koje izvode Male koreografske radionice Fronesis. U Starom gradu Hvaru, u Dječjem vrtiću Sardelice (16. rujna 2014.) Male koreografske radionice Fronesis izvest će predstavu Nepospremljene igračke, dok će u Komiži u Dječjem vrtiću i Osnovnoj školi Komiža (23. rujna 2014.), kao dio programa Kazalište na otoku, gradsko kazalište lutaka Split izvesti lutkarsku radionicu i predstavu Košulja sretnog čovjeka.
     U Varaždinskoj županiji u Ivancu u DV Ivančice i Gornjoj Voći u OŠ A. G. Matoš (18. rujna 2014.) kazališna družina Pinklec iz Čakovca izvest će radionicu i predstavu A tko sam ja? U Međimurskoj županiji u Osnovnoj školi Petar Zrinski u Šenkovcu (19. rujna 2014.) Umjetnička organizacija KAVA održat će filmsko-terapijski seminar i učenicima prikazati film Kolja.
     Ruksak (pun) kulture posjetit će Šibensko-kninsku županiju gdje će u osnovnoj Školi Brodarica i Područnoj školi Grebaštica (22. rujna 2014.), Kazalište lutaka Zadar izvesti kazališnu predstavu Mali dinosaur i održati lutkarsku radionicu. U Ličko-senjskoj županiji, Osnovnu školu Lovinac (25. rujna 2014.) posjetit će Gradsko kazalište Zorin dom iz Karlovca s lutkarskom predstavom i radionicom Najbolji prijatelj, a u zadarskoj županiji, u Osnovnoj Školi Ivan Goran Kovačić u Lišanima Ostrovičkim (30. rujna 2014.) Lutkarska organizacija koju fakat trebamo – LOFT održat će radionicu pod nazivom Zavičajni totemi.

     U razdoblju od 24. travnja do 12. lipnja, vodeći računa o specifičnoj dinamici rad vrtića i škola, program Ministarstva kulture Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi obišao je deset županija, prešao 6090 km, održao programe na 20 lokacija (7 područnih škola, 7 osnovnih škola i 6 vrtića) u koje je bilo uključeno 1122 djece. U izvedbi programa i/ili radionica sudjelovalo je više od pedeset umjetnika/izvođača, od toga 11 glazbenika, 8 plesača, 7 glumaca, 4 likovna umjetnika , 5 povjesničara umjetnosti i 5 studenata umjetničkih akademija.