Prvi puta izvedena opera u dvorani Češkog doma, Končanica (16. prosinca 2014.)

    Ruksak (pun) kulture ponovo je  došao u  Bjelovarsko-bilogorsku županiju, ovoga puta u mjesto Končanica. Ruksak je posjetio Češku osnovnu školu Josipa Ružičke i PŠ Daruvarski Brestovac, PŠ Dioš i PŠ Stražanac.
 
    Moglo bi se reći da je ekipa Ruksaka u Končanicu stigla pjevajući jer se radilo o programu umjetničke organizacije CROARIJA koja je učenicima izvela komičnu operu Josepha Haydna Ljekarnik.
    Od osnutka Češkog doma u Končanici, gdje je program izveden, ovo je prvi puta da je u njemu izvedena opera, a posebnost je, naravno, bila izrazito mlada publika (učenici od 1. do 8. razreda). Izvedbu opere pratili su i ravnatelj Jaromir Vrabec, pedagoginja Tina Varat i knjižničarka Višnja Veber   Malina koji su školu i prijavili za program. Priliku da poslušaju operu u svome mjestu iskoristili su i svi  djelatnici škole.
     Komična opera Ljekarnik Josepha Haydna nastala je prema komediji Carla Goldonija, jednoga od najvećih talijanskih komediografa i često se nalazi na repertoarima mnogih opernih kuća. Priča o mladome ljubavniku Mengoneu, koji se zbog ljubavi prema Grilletti zapošljava kod njezina skrbnika, staroga ljekarnika Sempronija, razveselila je učenike. Zabavan zaplet ove komične opere u kojoj, osim ljubavnog para, postoji i suparnik, bogati Volpino, a u komičnom se obratu i stari Sempronio odlučuje zaprositi svoju štićenicu, učenicima nije bilo teško pratiti unatoč tomu što je riječ o klasičnoj glazbi koju nemaju priliku često slušati.

     Članovi Umjetničke organizacije CROARIJA izveli su operu Ljekarnik uz klavirsku pratnju Darjane Blaće Šojat. Ulogu staroga ljekarnika Sempronija tumačio je Henrik Šimunković, Grilletta je bila Mia Domaćina, Mengone Nikša Radovanović, dok je Volpina utjelovio Mario Bokun.
    Nakon operne izvedbe učenici viših razreda sudjelovali su u glazbenoj radionici pod vodstvom Darjane Blaće Šojat. Tijekom radionice učenici su usvajali osnove ritma, melodije i dinamike te mehanizme pravilnoga dirigiranja, pjevanja, mijenjanja intonacije te davanja ritma svojim pjesmama.