Prva samostalna filmska projekcija Ruksaka u Šenkovcu (19. rujna 2014.)

   U Međimurskoj županiji nedaleko Čakovca, Ruksak (pun) kulture posjetio je osnovnu školu Petra Zrinskog u Šenkovcu. Ruksak je prvi puta održao jednu filmsku projekciju te je, uz pomoć složnih ruku učenika petih i šestih razreda, veliku sportsku dvoranu ubrzo pretvorena u pravo kino.
     Umjetnička organizacija Kreativna Audiovizualna Asocijacija – KAVA, koju predvode scenaristica Ivana Karačonji Rupčić i psihologinja Petra Matković, priredila je za učenike sedmih i osmih razreda češki dramski film Kolya, češkog redatelja Jana Svěráka, dobitnika mnogih priznanja i nagrada poput Oskara za Najbolji strani film 1997 i Zlatnog globusa. Film Kolya govori o sazrijevanju violončelista Louka u doba Baršunaste revolucije u Čehoslovačkoj.

     Neposredno prije projekcije filma Petra Matković je održala kratko uvodno predavanje o emocijama, a Ivana Karačonji Rupčić upoznala je učenike s filmskim kadrovima te načinima na koje se oni koriste. Nakon projekcije filma uslijedila je Filmsko terapijska radionica za 60 učenika osmih razreda.

     Učenici su radili u šest skupina kojima su dodijeljeni različiti zadaci za analizu filma. Tijekom radionice učenici su analizirali film te raspravljali o filmskim kadrovima, načinima snimanja i emocijama koje su prikazane u filmu.
     U Osnovnoj školi Petra Zrinskog primila nas je ravnateljica Vesna Kalšan koja je zaslužna i za koordinaciju učenika, dok su na filmskoj projekciji i radionici prisustvovale nastavnice Marijeta Stevanović, Tanja Jurgec i Lidija Toth.