Lutke od balona u Lovincu (25. rujna 2014.)

   Nakon što je Ruksak (pun) kulture početkom tjedna održao radionice i gostovao s predstavama u Dalmaciji, nastavio je s izvedbama umjetničko-edukativnih programa u Lici. U Osnovnoj školi Lovinac, glumci Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca izveli su vrlo zanimljivu predstavu Najbolji prijatelj. Glumci Peđa Gvozdić i Giulio Settimo, koji su i u stvarnom životu najbolji prijatelji, predstavom su razveselili učenike OŠ Lovinac.
     Predstava govori o osamljenom zmaju kojeg se svi boje dok on na svoj pomalo nespretan način pokušava pronaći prijatelje. Kroz jednostavnu formu, baloni pričaju priču o upoznavanju, prepoznavanju i prijateljstvu gdje se kroz igru spajaju i sprijateljuju naizgled nespojivi svjetovi. U ovoj priči prijateljstvo nadvlada sve razlike i teškoće koje nas često prate u životu.
     Originalnost predstave Najbolji prijatelj su lutke, odnosno baloni, koji se animiraju po lutkarskom principu. Predstava je neverbalna, a samim time je i svima razumljiva.

     Protagonisti u predstavi su životinje i likovi napravljeni od balona. Nakon predstave održane su dvije radionice, za učenike nižih i viših razreda. I jedni i drugi na radionici su samostalno izrađivali životinje od balona, dok su stariji isprobali izraditi i neke druge oblike.
     Glumci su nakon radionica učiteljicama i učenicima darovali likove korištene u predstavi, kao i nekoliko pumpica za balone, tako da djeca mogu i u budućnosti, uz pomoć svojih učitelja, isprobati izradu različitih modela od balona.