Kako digitalizirati knjigu? (28. studenoga 2014.)

  Nakon izrazito zaposlenog tjedna za ekipu Ruksaka napokon je stigao petak, što je značilo da smo u mjestu Vrbovi, nedaleko od Staroga Petrova Sela u Slavoniji. Naša destinacija bila je OŠ Markovac.

    Ravnateljica gospođa Melita Selichar iznimno nas je toplo dočekala. Nakon što smo se smjestili u jednu od učionica započeo je program Hrvatskoga filozofskog društva Kako digitalizirati knjigu?. Program je vodio dr. sc. Bruno Ćurko. Za 35 učenika viših razreda ovo je bilo sasvim novo iskustvo jer, kako kažu, nikada se u životu nisu susreli s nekim doktorom znanosti.
    Dr. sc. Ćurko radionicu je započeo dijalogom o knjizi. Učenici su aktivno sudjelovali u diskusiji koja je bila vrlo plodna, razbivši mnoge vlastite pogrešne predodžbe. Nakon što su učenici kolektivnim radom došli do konkretnih zaključaka o tome što knjiga može ili ne može biti, prešlo se na fazu samoga digitaliziranja.
    Učenici su upozoreni da se knjiga smije digitalizirati tek 75 godina nakon smrti autora i to samo ako nisu postavljeni nikakvi zakonski okviri za period iza tih 75 godina. Dr. sc. Ćurko učenike je podijelio u pet grupa. Dok je jedna grupa učila kako digitalizirati knjigu, ostale su pisale vlastite priče koje se vrte oko četiriju osnovnih riječi što su ih učenici prethodno izabrali. Dok su jedni učenici pisali i smišljali tekst, drugi su radili ilustracije za priču.

    Naposljetku su grupe jedne drugima prezentirale svoje uratke te dobile digitaliziranu verziju knjige koju su sami izradili. Učenici su bili vidno nezadovoljni što je programu došao kraj te su izrazili veliku želju da se Ruksak (pun) kulture i u 2015. vrati u Vrbovu.
    Vrijedi također napomenuti kako su jednoga člana ekipe Ruksaka učenici šestih te učenice osmoga razreda u nekoliko navrata zamolili da ostane u OŠ Markovac kao profesor PiG-a, povijesti, zemljopisa te fizike.
    Programu su osim ravnateljice Selichar prisustvovali i profesori.