7. svibnja 2014. - Vjetar koji dodiruje trstiku - hrvatska tradicijska glazbala

      Umjetničko – edukativni program Ruksak (pun) kulture mjesec svibanj započeo je posjetom Osnovnoj školi Sokolovac u Koprivničko – križevačkoj županiji s programom Vjetar koji dodiruje trstiku - hrvatska tradicijska glazbala Centra za tradicijska glazbala Hrvatske.
 
      Program je vodio Stjepan Večković, glazbenik i solist na tradicijskim glazbalima u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, a sastojao se od prezentacijskog koncerta i radionice.  Na  prezentacijskom koncertu prisustvovalo je 110 učenika od petog do osmog razreda, tijekom kojeg su uživo vidjeli i čuli, a neki su se čak odvažili i probati, glazbala poput slavonskih i baranjskih gajdi, bilogorske dude, podravske dude, čegrtaljke, gunge, tambure samice i mnoge druge. Učenici su aktivno sudjelovali u prezentaciji postavljajući pitanja o raznovrsnim glazbalima koja su ih zainteresirala.
 
      Nakon koncerta uslijedila je radionica pod nazivom Izrada i sviranje hrvatskih tradicijskih glazbala na kojoj je prisustvovalo 30 učenika od petog do osmog razreda. Radionica je također bila pod vodstvom Stjepana Večkovića, na kojoj su učenici izrađivali glazbala od trstike i učili ih svirati.
 
      Na radionici su sudjelovale profesorica hrvatskog Biljana Novosel Gvozden, knjižničarka Nataša Karlovčec i pedagoginja Goranka Teodorčević, a učenike je pripremila profesorica glazbenog Nives Negro Sokač.