6. lipnja 2014. – Jazz na kotačima udruge ATOM u OŠ Berek

       Ruksak (pun) kulture došao je, prvi puta u ovoj sezoni, u Bjelovarsko-bilogorsku županiju u Osnovnu školu Berek koja je, iako najmanja u županiji, poznata po sudjelovanju učenika na županijskim i državnim natjecanjima i smotrama. U goste im je došao Jazz na kotačima Udruge ATOM koja promiče, kako sami kažu „umjetnost, tradiciju, optimizam i kulturu“, što je itekako bilo vidljivo na radionici. Voditeljica programa i radionice bila je Danijela Kaplowitz koja je vokalnu improvizaciju jazza učila na konzervatoriju u Grazu, a program je izvela uz glazbenu pomoć gitarista Elvisa Penave, člana jazz orkestra HRT. Jazz na kotačima moderni je dvojezični edukacijski program koji kroz „putujuće“ radionice promovira jazz glazbu školarcima. U radionici su ovaj put sudjelovali učenici od 5. do 8. razreda.

       Iznoseći na zanimljiv način kratku povijest jazz glazbe, demonstrirajući instrumente i svirajući skupno i zasebno pred učenicima koji većinom nisu imali prilike uživo doživjeti koncert takve vrste glazbe, Lela Kaplowitz i Elvis Penava ostvarili su već u prvom dijelu programa cilj radionice te su u potpunosti animirali učenike i učitelje. Nakon prvog koncertno-radioničkog dijela, učenici su i sami imali priliku sudjelovati u jazz izvedbama, stvarajući tekstove na temu koju su sami odredili, a koje su učenici odmah i izvodili uz pomoć voditelja radionice. U knjižnici OŠ Berek stvorena je vesela i poticajna glazbeno-umjetnička atmosfera, koja je završila nakon tri sata muziciranja uz obećanje da će se Ruksak vratiti u Berek.

       U programu i radionici aktivno su sudjelovali ravnateljica škole Dušica Vuhić, učiteljica engleskog Višnja Vukoja, učiteljica matematike Anita Perković i učitelj tehničke kulture Mario Kuštan.