22. svibnja 2014. – Kultura na kotačima u Jelisavcu

      Osnovnu školu Ivana Brnjika Slovaka u Jelisavcu, u Osječko-baranjskoj županiji, posjetio je umjetničko-edukacijski program Ruksak (pun) kulture s projektom Kultura na kotačima. Osnovnoškolcima iz Jelisavca, kojima su se pridružili i učenici područnih škola Lađanska i Breznica, priređen je program koji su zajedno osmislile četiri osječke institucije: Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Galerija likovnih umjetnosti, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i Kinematografi d.d. Osijek, čiji je cilj približiti djeci posebnosti kazališne, likovne, filmske umjetnosti i književnosti kroz specifične sadržaje.

       Na cjelodnevnoj radionici koju su provodili umjetnici i stručnjaci različitih područja sudjelovali su učenici od 1. do 8. razreda. Dječje kazalište Branka Mihaljevića izvelo je za učenike nižih razreda lutkarsku predstavu „Tobija“ o jazavčaru Tobiji koji se susreće s odrastanjem i spoznaje kako je dragocjeno biti drugačiji, svoj i otvoren za sve druge oko sebe. Nakon predstave, učenici su sudjelovali na likovnoj radionici na temu osnova animacije lutaka koju su vodile glumice Lidija Helajz i Snježana Ivković, gdje su učenici i učiteljice  improvizirali na određenu temu s jednostavnim i  zanimljivo izrađenim lutkama.

       Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek priredila je radionicu Upoznajmo hrvatsku mitologiju koja je započela predavanjem i književnim susretom s književnicom i teoretičarkom književnosti Jasnom Horvat na kojem su sudjelovali svi učenici škole. Nakon zajedničkog predavanja dio učenika sudjelovao je na  likovnoj radionici o mitološkim bićima pod vodstvom književnice, pedagoginje i knjižničarke Dubravke Pađen-Farkaš i Marina Seleša, dok su radionice za više razrede priredili Kinematografi Osijek d.d. i Galerija likovnih umjetnosti Osijek. Likovnu radionicu slijepog tiska vodili su ravnateljica GLUO Leonilda Conti i muzejski pedagog Krešimir Barić, a Kinematografi Osijek d.d. su prikazali norveški dječji film Čarobno srebro, o čarobnom svijetu gnomova koji su odgovorni za prijelaz dana u noć, te su održali radionicu izrade knjige snimanja za osme razrede nakon čega su učenici prema tome snimali jednominutne filmove.

       U ovoj cjelodnevnoj integriranoj nastavi, koja je obuhvatila književnost, likovnu umjetnost, filmsku i kazališnu kulturu, sudjelovali su i učitelji i nastavnici OŠ Ivana Brnjika Slovaka: Svjetlana Pavić, Mara Krivošić, Mirjana Maras, Vesna Hacekova, Biljana Šišan, Ivana Šimurda, Branka Kandžera, Ana-Mari Kuncinam; ravnateljica Ljerka Čorković i pedagoginja Neda Banjanin Abičić koja je prijavila i pripremila djecu za cijeli program.


































>>> Grafike u sklopu umjetničko-edukacijskog programa