12. lipnja 2014. – Ruksak (pun) kulture završio je školsku godinu programom na Dugom otoku

     Iako je u dvorani OŠ Petra Lorina bilo više od 30 stupnjeva Celzijusa, snijeg oko Ružnog pačeta nije se topio. Članovi Studija za suvremeni ples iz Zagreba, izveli su posljednji program Ruksaka u ovoj školskoj godini, plesnu predstavu Ružno pače.
      Publika su bili polaznici dječjeg vrtića Orkulica i učenici od 1. do 5. razreda OŠ Petar Lorin iz Salija na Dugom otoku.
      Plesom kao neverbalnom umjetnosti koja je bliska i razumljiva djeci, plesači su progovorili o (ne)uspjelom pokušaju uključivanja ružnog pačića u zajednicu, njegovom izopćenju zbog različitosti, problemu s kojim se susreću mnoga djeca danas.
      Djeca su, gledajući plesnu predstavu prema doživljajima Andersenova ružnog pačića, saznala kako je svijet, bez obzira na svoju ljepotu i raznolikost ponekad komplicirano mjesto za život, ali i da je važno i vrijedno boriti se za dostojanstven život, prihvaćanje i toleranciju. Shvaćanjem, uočavanjem i prihvaćanjem sebe i svoje istinske vrijednosti i ljepote prihvaćamo i duge sa svim njihovim različitostima i nesavršenostima. O tome su „plesali“ članovi Studija za suvremeni ples.
      Na plesnoj radionici aktivno su sudjelovale, osim djece, i odgajateljice „tete“ Lucija Ozretić i Katarina Piasevoli Šešelja. Programu su prisustvovali i ravnatelj škole Ratko Pelicarić i učiteljice Nada Malar, Marija Šešelja, Ana Milić, Ana Basioli Lučić i Nada Dominis.






 











>>> Anketa programa/radionice