Točkanjem do prikaza galaksije u Kozaricama (Sisačko-moslavačka županija) 11. lipnja 2024. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Radionica Sve(i)mir - Putovanje kroz svemir održana je 11. lipnja 2024. godine u Područnoj školi Kozarice. Na radionici je sudjelovalo 12 učenika i četiri odgojno-obrazovna djelatnika. Radionicu je vodila akademska slikarica Nina Bešlić.

Radionica je bila podijeljena u 3 dijelova, a učenici su realizirali svoju prvu umjetničku instalaciju na temu svemira. U prvom dijelu učenici su kroz razgovor i maketu svemira koja se kreće upoznali Sunčev sustav i Mliječnu galaksiju. Aktivno su sudjelovali u razgovoru s voditeljicom i razmjenjivali svoja znanja o temi. Nakon što su se upoznali s planetima, zvijezdama, kometima, gibanjima planeta i bojama u svemiru uslijedio je drugi dio zadatka - likovna radionica povezana s temom.

Učenici su imali zadatak s bojom i različitim slikarskim alatkama prikazati našu galaksiju koristeći se metodom otiskivanja i točkanja. Trebali su s pomoću jednostavnih likovnih elemenata prikazati živahnu i svjetleću galaksiju na crnom hamer papiru. Finalni rezultat bio je svemir koji nas okružuje te nebeska tijela koja lebde u beskonačno prostoru. Kada su načinili svemir u boji na papiru, slijedio je treći dio radionice u kojoj su radili svoj Sunčev sistem.

Na pripremljenim pločama od kapafiksa koji je predstavljao djelić svemira, svatko je za sebe kreirao svoj Sunčev sistem. Koristili su kuglice od stiropora različitih veličina i akrilne flomastere u boji.
Prepoznavali su planete po bojama i veličinama i tako naučili imena svake planete. Šarolikost planeta su prikazali raznim mrljama boja. Kasnije su planete fiksirali na ploče s pomoću drvenih štapića.
Učenici su kroz radionicu proširili znanja o svemiru, razvijali su imaginaciju i upoznali se s apstrakcijom u likovnom govoru. Naučili su kako likovni zadaci mogu biti kreativni, zabavni i kako se mogu različiti materijali i tehnike koristiti u realizaciji određene teme