Carstvo minerala u Belavićima (Karlovačka županija) 3. lipnja 2024. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Radionica „Carstvo minerala“ održana je 3. lipnja 2024. godine u Područnoj kući Belavići. Na radionici su sudjelovala 22 učenika od 1. do 4. razreda i pet odgojno-obrazovnih djelatnika. Radionicu su vodile Petra Šparica i Renata Brezinščak.

Na samom početku radionice polaznike se upoznalo s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, što se u muzeju čuva i što se sve može vidjeti. Učenici su najprije kroz kratku prezentaciju naučili osnovne činjenice o mineralima (vrste, svojstva, izgled, važnost, upotreba) te je svaki učenik napravio svoju mapu sa slikom i prigodnom opisnom pjesmicom pojma koji se nalazi na slici. Zatim su voditeljice učenike podijelile u četiri skupine. Svaka skupina je kružno prošla kroz četiri edukativne stanice. Na stanici Mineralni detektivi učenicima su prikazani različiti minerali (gips, pirit, zlato, lapis, opsidijan, sumpor, kremen, kalcit, sfalerit, malahit, azurit, muskovit...). Objašnjena su im njihova svojstva, te za što ih se sve upotrebljava. Njihov zadatak bio je prepoznati određena svojstva minerala (boju, tvrdoću, sjaj, težinu, kalavost...). Minerale su proučavali makroskopski te ispod povećala. Osim toga na edukativnom panou prikazana je Mohsova skala tvrdoće minerala, s fotografijama minerala na skali te predmeta koji imaju istu tvrdoću kao određeni mineral. Posebna atrakcija bili su minerali koji imaju svojstvo fluorescencije, jedno od posebno atraktivnih optičkih svojstava nekih minerala. Ta pojava nastaje kada se te minerale obasja ultraljubičastom svjetlošću (UV svjetlost), pa oni u mraku sjaje posebnom pobuđenom svjetlošću.

Na stanici Memory minerali - igra pamtilica učenici su imali priliku zaigrati memory s fotografijama minerala iz stalnog postava. Igra memory je odlična aktivnost za poboljšanje sposobnosti vizualnog učenja. Na stanici Mineraloška križaljka učenici su ponovili pojmove koje su naučili a na stanici Slagalica Carstvo minerala slagali su slike minerala. Na kraju radionice učenici su riješili kviz znanja o mineralima i pokazali zavidno znanje nakon radionice. Na kraju radionice svaki učenik dobio je prigodan poklon bookmark Mohsova skala minerala, plakat Carstvo minerala i bedž Ruksak-a.