Uvod u digitalnu animaciju u Novom Golubovcu (Krapinsko-zagorska županija) 15. lipnja 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Radionica Uvod u digitalnu animaciju održana je 15. lipnja 2023. godine u Područnoj školi Novi Golubovac. Na radionici je sudjelovalo 28 učenika 6. i 7. razreda i dvije odgojno-obrazovne djelatnice. Radionicu su vodili umjetnici Dina Karadžić i Vedran Gligo.
Učenici su tijekom radionice upoznavali terminologiju, strukturu i multimedijsku plastičnost najčešće korištenih digitalnih video formata. Izmjenama u kodu video datoteka direktno su mijenjali njihovu vizualnu manifestaciju čime su stvarali neočekivane kolorističke kompozicije u stilu impresionističke i apstraktne vizualne umjetnosti.
Uz praktičnu primjenu pristupačnih alata za stvaranje digitalne umjetnosti učenici su se upoznali s terminologijom digitalnog stvaralaštva, te dobili osnovni uvid u metode kao što su transkodiranje, digitalni kodeci, kompresija, skriptiranje i sl.
Ovom interdisciplinarnom radionicom učenici su stekli uvid u suvremenu povezanost likovnog umjetničkog izražavanja s informatičkim sustavima i alatima, kao i njihove etičke implikacije. Stečeno znanje primjenjivo je u osobnom likovnom stvaralaštvu, ali i pri uspješnijem kretanju raznim svakodnevnim zavrzlamama suvremenih multimedijskih formata.
Sadržaj i tijek radionice moguće je replicirati i nakon inicijalnog termina - temeljem znanja i ključnih pojmova koje su učenici i nastavnici usvojili i/ili nadogradili u tijeku radionice te zahvaljujući digitalnim materijalima i alatima koje su sudionici mogli zadržati i nakon radionice.