Multidisciplinarna plesna predstava i znanstveno plesna radionica u Gornjoj Poljani (Varaždinska županija) 13. lipnja 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Program Znanstveno plesna radionica i predstava Magnetsko polje igre održani su 13. lipnja 2023. godine u Područnoj školi Poljana u Gornjoj Poljani. Na radionici je sudjelovalo 24 učenika i četiri odgojno-obrazovna djelatnika.
Interaktivni program radionice i multidisciplinarnu predstavu Magnetsko polje igre, nadahnutu Nikolom Teslom, izveli su umjetnici Melita Spahić Bezjak, Larisa Lipovac Navojec, Branko Bankovića i Mario Kovača uz tehničko vodstvo Roberta Pavlića.
Na samom početku predstave uspostavljena je bliska interakcija s učenicima jer su umjetnici proširili uvodni dio predstave u prostore učionica i hodnika škole. Odličnoj i toploj atmosferi pridonio je trenutak ulaska izvođača u učionice redovne nastave te pozivanje i vođenje učenika u sam prostor izvedbe i gledališta.  Umjetnici su time uveli aktivniji ulazak u prostor za izvedbu kao i pridonijeli  otvaranju prostorne dinamike kretanja do sjedala, uspostavljajući s njima interakciju i  pobuđujući u njima pažnju na svaki trenutak koji je uslijedio.
Predstava  je već u samom uvodu ostvarila polje neverbalne komunikacije, bliskosti i otvaranja mjesta za sudjelovanje mlade publike koja je bila otvorena, fokusirana i spremna na drugačije inovativne pristupe u gledanju i sudjelovanju unutar same predstave. Učenici su s radošću, znatiželjom, voljom i velikim interesom pratili predstavu i sudjelovali u njenim interaktivnim momentima. Njihovo zadovoljstvo i radost bila je posebna izražena nakon predstave kada su imali mogućnost bliskog kontakta, upoznavanja, razgovora i fotografiranja s umjetnicima.
Radionicu su vodili izvođači predstave te je radionički dio na zabavan, kreativan i interaktivan način pridonio vrlo kreativnim situacijama. Učenici su kroz oba sadržaja u razgovoru s izvođačima bili upoznati s idejama i inspiracijama rada. Radionica kao i predstava izvođački spaja pokret i ples, tekst, glumu, glazbu uz korištenje različitih scenografskih i tehničkih materijala, rekvizita i glazbenih instrumenata.  Radioničke igre magneta, igre asocijacija i pogađanja znanstvenika, igre osmišljavanja (strujnih) valova pokretima te igra izbora i spajanja riječi u pjesmu ostavljene su u materijalima nastavnicima kako bi ih mogli dalje na praktičan i interaktivni način obraditi dalje s učenicima.
Svi učenici koji su bili na predstavi i radionici su imali priliku naučiti tko su osobe važne za nastanak i proces rada na predstavi i za plesno kazalište općenito.  Pojasnilo im se što je sve potrebno za nastajanje kazališne plesne suvremene predstave, posebice suradničke u kojoj sudjeluju  umjetnici različitih zanimanja, te koje su sve profesije umjetnika, tehničara i ostalih suradnika uključene u ovakve umjetničke projekte.