Ritam je bitan u Sinju (Splitsko-dalmatinska županija) 12. lipnja 2023. godine

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Program Daleki Brazil: ples, ritam, pjev i radionica Ritam je bitan održani su 12. lipnja 2023. godine u Osnovnoj školi Ivana Lovrića u Sinju.  Na radionici je sudjelovalo 28 učenika i jedan odgojno-obrazovni djelatnik. Radionicu su vodili Mirjana Vladić, Ana Matijević i Vladimir Štefek.
Nakon što su voditelji programa predstavili svoja zanimanja i umjetnost kojom se bave, održali su interaktivno predavanje i koncert pod nazivom Daleki Brazil: ples, ritam, pjev.
Voditeljica i autorica programa, Mirjana Vladić, predstavila je učenicima Brazil na razmeđi triju kultura – starosjedilačke, europske i afričke, prikazavši im njihove specifičnosti: gdje se nalaze na karti, stilove nošnji, instrumente, ritmove i harmonije koje je svaka od tih kultura donijela sa sobom u današnju brazilsku kulturu. Članovi Bossa Bande (Mirjana Vladić – udaraljke i glas, Ana Matijević – udaraljke i glas, Vladimir Štefek – gitara) popratili su predavanje izvedbama pjesama u kojima su sudjelovala i sama djeca. Prije početka koncertnog dijela programa, podijelili su im šuškalice u obliku jaja. Za sviranje su ih pripremali objasnivši im prije svake pjesme osnovni ritam i način na koji će svirati. Osim u sviranju, djeca su sudjelovala i u predavanju, postavljala pitanja ili odgovarala na postavljena pitanja. Nakon sviranja u koncertnom dijelu programa, bili su spremni za nastavak.
Radionica je započela ritmičkom igrom Pošalji strelicu. Slijedilo je učenje osnovnih koraka sambe uz pljeskanje, pratnju gitare i udaraljki kroz raznovrsne igre prilagođene dobi sudionika. Kroz ples i igru bila je naglašena važnost uživanja, radosti i međusobnog povezivanja u zajedničkom izvođenju glazbe i plesa.