Kazalište Hotel Bulić u Čabru (Primorsko-goranska županija) 7. lipnja 2023. godine

Slika /slike/ruksak-kultura/1686659273150.jpg

Kazalište Hotel Bulić održalo je radionicu u Srednjoj školi Vladimir Nazor u Čabru 7. lipnja 2023. godine na kojoj  je sudjelovalo 10 polaznika iz drugih i trećih razreda gimnazijskog usmjerenja koji su pokazali visoku motivaciju i znatiželju za program radionice.  U školi ne postoji dramska grupa pa je ovaj tip rada bio poticajan za eventualno pokretanje dramske radionice na razini škole.
Učenici nemaju mogućnost kontinuiranog odlaska u kazalište budući da u Čabru ne postoji prostor koji redovno ugošćuje kazališne programe. U organizaciji škole rijetko posjećuju kazališta u Rijeci ili Zagrebu.  Zbog geografskog položaja i slabije prometne povezanosti učenici su uskraćeni za mogućnost aktivnije participacije u kulturnim aktivnostima. Zbog toga je radionica u sklopu programa Ruksak (pun) kulture važna radi pružanja novih uvida i vještina i stvaranja pozitivnog odnosa prema kazalištu.
Program baziran na tekstu Coco Bernard Marie Koltesa bavi se odnosom ikone francuske mode Coco Chanel i njene sluškinje Consuelo te istražuje različite psihološke razine neobičnog odnosa. Nakon uvodnog upoznavanja s autorom i mogućnostima koje tekst pruža u suvremenoj interpretaciji učenicima su dodijeljeni segmenti teksta na kojima su radili individualno i grupno,  segmente teksta na kojima su radili najprije individualno, a zatim u grupnim scenama.
Jure Radnić je s polaznicima radio na improvizacijskim tehnikama vezanim za pokret, stvaranje odnosa govora i tijela. Jedna od osnovnih karakteristika suvremenog kazališta je izvođačko tijelo i njegovo kretanje. Način na koji se izvođač kreće i koristi svoje tijelo, određuje karakter cjelokupnog sadržaja. Osvještavanje vlastitog tijela i njegovih mogućnosti te pomicanje granica olakšavaju glumački/izvođački proces u kontekstu suvremenog kazališta.
Vježbama su učenici dobili mogućnost osvještavanja vlastitog glasa, tijela, promjena u mogućnosti interpretacije teksta. Vježbama imaginacije proširili su mogućnost slobode u izražavanju emocija i oslobađanju tijela za izvedbu.