Zaštićeni najmoprimci i korupcija


Koncepcija:

Projekt se bavi istraživanjem korupcije, korištenjem službenog položaja pojedinaca uz mogućnosti koje im je dao Zakon o najmu, a kojim je u nepovoljniji položaj stavljeno 25.000 obitelji.

Istodobno u Hrvatskoj postoji drugi zakon, koji je u suglasju s međunarodnim ugovorom prema kojem se sve države potpisnice i Hrvatska obavezuju da će provoditi međunarodni zakon prema kojem svi građani imaju jednaka stanarska prava.

Osobe koje su, prema mojim saznanjima, upletene na način da su koristile međusobno poznanstvo i položaj otkupljujući nekad i desetak, petnaestak stanova u tom statusu (često putem skrbništva i jeftine kupnje stanova prije pokretanja postupka) također su osobe koje već imaju ili uvjetnu kaznu i povezane su s politikom ili je riječ o odvjetnicima i ljudima povezanim sa sudstvom. Istraživala bih međusobnu povezanost tih ljudi koja ih u nekim slučajevima dovodi u direktan sukob interesa, načine dolaska do stanova i nepravilnosti koje su se pojavljivale u suđenjima te prikupila adrese već, prema sadašnjim saznanjima, velikog broja stanova koje posjeduju u svojem vlasništvu.

Društvene skupine u fokusu istraživanja su zaštićeni najmoprimci i osobe koje putem manipulacije i korupcije prema indicijama kojima sada raspolažem koriste situaciju aktualnog zakona.
Istraživala bih projekt sa sviješću o tome da se držim samo prikupljenih činjenica.

Ciljevi
Cilj je ispitati povezanost osoba i njihovo djelovanje, vlasništvo, u smislu provjere dosadašnjih indicija o koruptivnom djelovanju.

Opći cilj je postizanje veće pravde u sudskim procesima i primjeni zakona u Hrvatskoj te smanjivanju korupcije kako bi se Hrvatska približila modelu pravne države.

Publike
Obraćam se hrvatskoj javnosti, jer riječ je o temi korupcije koja se tiče cijele javnosti (jedna je osoba austrijski državljanin, a druga povezana s aferom Hypo, pa bi tema mogla biti zanimljiva i austrijskoj javnosti).

Načini ostvarenja ciljeva
Ciljeve namjeravam ostvariti razgovorom s ljudima koji su upleteni u sudske procese sa spomenutim osobama, prikupljanjem sudske dokumentacije, prikupljanjem dokumentacije iz zemljišnih knjiga, razgovorom sa stručnim osobama o dva zakona koja su trenutno paralelno na snazi, a međusobno se isključuju.
 

Recenzija stručnog povjerenstva:

Tema članka dio je ledene sante korupcije koja je jedan od najvećih  problema u Republici Hrvatskoj i s te strane (nažalost) nije nova. U  ovom slučaju tema je sužena na konkretan segment s kojim će se većina  građanstva moći identificirati jer je riječ o stambenom pravu i njegovoj zlouporabi. U tom smislu rad pokazuje izuzetan potencijal za  kritiku ekonomskih i politički moćnih, ali i afirmaciju građanskih  socijalnih prava - jer skreće pozornost na nepravilnosti i nepravdu u  njihovom ostvarenju zbog koruptivnih dinamika unutar sustava. Povjerenstvo prepoznaje važnost ovoga rada, savjetujući pritom  novinarku-istražiteljicu da svakako u svojoj istrazi razgovara i s  „drugom stranom“ (u prijavi se ta namjera ne spominje, no bitno je za  objektivan pristup temi) da bi se izbjegle optužbe za pristranost i  neprofesionalnost.