Tko se i kako igra našim mirovinama


Koncepcija:

Projekt pod nazivom „Tko se i kako igra našim mirovinama“ ima za cilj istražiti gdje se i kako ulaže novac koji svi zaposleni iz svojih plaća izdvajaju u drugi mirovinski stup.

Riječ je o novcu kojim upravljaju četiri mirovinska fonda, a svi su u vlasništvu banaka, tako da bi u središtu mog istraživanja bila korelacija mirovinskih fondova i njima nadređenih banaka. Posebno me zanima fluktuacija našeg novca između te dvije adrese, u svakom od ta četiri slučaja, te kriteriji prema kojima se odlučuju na pojedine investicije i burzovna ulaganja.

Budući da svaki zaposleni svaki mjesec izdvaja pet posto svoje plaće u II. mirovinski stup, ali mu to, govore svi pokazatelji i statistike, ne jamči i veću mirovinu, nego je situacija upravo suprotna, moja je namjera kritički propitati svrsishodnost takvog mirovinskog modela u kojem cjeloživotna izdvajanja građana odlaze u vjetar zbog nesavjesnog i rizičnog ulaganja mirovinskih fondova. Iako je u pitanju novac svih građana, mirovinci se prema njemu ponašaju krajnje neodgovorno te netransparentno ulažu gdje i kako žele, najčešće bez rezultata koji bi se očekivao od njihove temeljne funkcije – „oplođivanja“ sredstava, svojevrsne štednje građana za sigurnost u trećoj životnoj dobi.

Ciljevi
Budući da izostaje temeljna svrha postojanja mirovinskih fondova – rast mirovina, nego su one, štoviše, sve niže i za njihovu se isplatu mora sve dublje posezati u državni proračun, želim pokazati kako je, unatoč tome što je riječ o javnom novcu, aktivnost mirovinaca usmjerena isključivo na probitke i korist zatvorenoga kruga financijske oligarhije. Ta je tema od vitalne važnosti za najširu javnost s obzirom na to da je riječ o izdvajanjima svih zaposlenih s namjerom osiguravanja pristojne budućnosti i starosti, a njima se neodgovorno i neefikasno upravlja.

Publike
Obraćam se najširoj javnosti, jer je riječ o novcu koji je izdvajala cijeli radni vijek te smatram da imaju pravo znati što se događa s novcem koji su zaradili za svoju budućnost. Za građane je taj projekt od iznimne informativne važnosti kako bi im razbistrio magle koje su im servirale političko-financijske elite svojim zakonodavnim i investicijskim rješenjima.

Načini ostvarenja ciljeva
Na konkretnim ću primjerima pokazati i dokazati kako je do zakonske promjene koju je inicirao bivši premijer Ivo Sanader postojala kakva-takva mogućnost kontrole rada mirovinskih fondova, ali su njome otvorena vrata puno širem i lakšem ulaganju u domaće i strane tvrtke. Posljedica te promjene je da su se mirovinci oteli kontroli i ponašaju se kao neodgovorni investitori na burzi. Dokaz za to, primjerice, imamo u dionicama Nexe grupe koje su „progutale“ znatan dio naših budućih mirovina.

Također postoji sumnja kako vlast koristi mirovinske fondove u svom interesu, o čemu govori kupnja dionica Ine dok im je cijena bila najviša kako bi pokušali spriječiti MOL u stjecanju 51 posto vlasništva, što je također dio mog istraživanja u suradnji s izvorima iz Ine, MOL-a, hrvatske i mađarske vlade te s Londonske i Zagrebačke burze.
 


Recenzija stručnog povjerenstva:          

Povjerenstvo prepoznaje izuzetnu važnost teme ovoga projekta - osobito na području ispunjavanja funkcije nadzora ekonomski i politički moćnih. Brojne dimenzije manipulacije mirovinskim fondovima medijski su nedovoljno istražene, i premda se često ističe težak položaj umirovljenika, ova vrsta političko-bankarske sprege vrlo je rijetko u fokusu novinarskih istraživanja i komentara, koji se zadržavaju na tabloidnim lamentacijama; dijagnosticiranju ili pak opisivanju lošeg socijalnog status građanstva treće dobi.

Povjerenstvo ne dvoji da projekt, ovako postavljen, produbljuje debatu i značajno doprinosi diversifikaciji pristupa u prikazu ove teme, ali i afirmaciji socijalnih prava - ne samo umirovljenika, nego i svih građana i građanki koji prisilno participiraju u ovoj dinamici.

Uz temeljitu i beskompromisnu istragu sprege banaka i fondova (te političkih aktera koji su omogućili i nastavljaju omogućavati ovu dinamiku), vjerodostojne (pa i kad su anonimni) izvore i jasno i precizno prenošenje informacija i zaključaka građanstvu svih dobi, ovaj projekt može biti učinkovit i kosritan alat u procesu kritike struktura financijskih moćnih.