Stručnjaci kažu (ne) može zato što


Koncepcija:

Projekt bi se bavio provjeravanjem istinitosti određenih podataka koji se pojavljuju u medijima, uključujući i filmove i knjige, o djelovanjima određenih lijekova, namirnica, sredstava i sl. u određenoj situaciji te o mogućim nuspojavama koje te tvari mogu izazvati kod osoba koje ih konzumiraju. Projekt bi se usredotočio na teme koje su poznate znanstvenim stručnjacima, ali ne i široj javnosti, tj. ljudima koji ne rade u polju znanosti niti su detaljnije upoznati s tim temama. Kao osoba koja također nije sasvim upućena u detalje slučaja koje bi projekt proučavao, razgovorom s kvalificiranim i odgovarajućim stručnjacima dolazila bih do pouzdanih odgovora i nastojala postavljati što je više moguće pitanja koja bi donijela korisne informacije te otklonila moguće probleme. Primjerice, otkrijem li podatak kako je određeni lijek koristan u slučaju određene vrste napada, tada moram ispitati raznorazne vidove uzimanja tog lijeka u danoj situaciji, tj. moram utvrditi u kojim se sve oblicima lijek može konzumirati, može li se uzimati u kombinaciji s nekim drugim lijekovima, ima li opasnosti od alergija i slično. Osim toga, pokušala bih saznati mogu li se i koji lijekovi i preparati zamijeniti lakše dostupnim namirnicama ili prirodnim sastojcima te bih nastojala uključiti moguće komplikacije i/ili potrebne savjete.

Ciljevi
Cilj je predstaviti konkretne, praktične podatke koji bi ljudima pomogli te im ponuditi neka druga rješenja koja ne uključuju farmaceutske proizvode već nude jeftinije i zdravije mogućnosti. S obzirom na određene poteškoće u društvu pa tako i u zdravstvu glede distribucije lijekova, smatram da je bitno predstaviti ljudima moguće alternative.

Publike
Ciljana publika bili bi svi koji žele izbjeći ili smanjiti uzimanje lijekova ili preparata te se okrenuti prirodnim sredstvima za očuvanje zdravlja.

Načini ostvarenja ciljeva
Nakon postavljanja pitanja, odnosno odabira teme, uslijedit će razgovor sa stručnom osobom – liječnikom, farmaceutom, znanstvenikom. Zatim bih pristupila usporedbi rezultata korištenja lijeka i alternative (ukoliko su ti rezultati dostupni). Uz to, sastavljat ću ankete koje će osigurati povratnu informaciju o upućenosti publike u konkretno pitanje.
 

Recenzija stručnog povjerenstva:

Projekt Stručnjaci kažu (ne)može zato što... u središte pozornosti stavlja konzumaciju lijekova i problem nedovoljne informiranosti građana o posljedicama koje mogu nastati konzumacijom pojedinog lijeka. Cilj je pridonijeti boljoj informiranosti građana o konkretnim slučajevima, a ciljana publika bi bili svi koji žele smanjiti uzimanje lijekova ili traže alternativna liječenja.

Suglasni smo da je tema nedovoljno prisutna u medijima, da građani nisu na pravi način informirana o posljedicama uzimanja lijekova iako potrošnja lijekova raste, što može imati velike posljedice i štetu za hrvatsko društvo u cjelini. Smatramo stoga da bi ova tema, ako se bolje pripremi, mogla biti dobrodošla te bi u tom slučaju trebalo temeljitije obrazložiti cilj i svrhu projekta, način na koji bi se pristupilo istraživanju teme te na koji bi način realizirani radovi pridonijeli nadzoru ekonomski i politički moćnih.