Ružičasti stetoskop


Koncepcija:

Znanstvena literatura pokazuje kako su LGBT osobe pod povećanim rizikom obolijevanja od različitih kroničnih bolesti, uglavnom kao posljedica povećanog psihološkog stresa koji je uzrokovan konstantnom ili gotovo konstantnom viktimizacijom od strane svoje okoline. S obzirom na novije znanstvene spoznaje koje ukazuju da u Republici Hrvatskoj ne razumijevanje prema različitosti, a posebno među neheteroseksualnim osobama ostaje na prilično visokoj razini, a u medijima i formalnom obrazovnom sustavu sadržaji koji ciljaju na prevenciju bolesti u mladih LGBT osoba gotovo i ne postoje, želja je kroz niz članaka upoznati LGBT osobe, a posebno mlade LGBT osobe o zdravom životu i očuvanju vlastita zdravlja. Članci će kroz razumljivi jezik, humor i primjere iz svakodnevice i popularne kulture educirati čitatelje o najnovijim spoznajama iz područja medicine i zdravstva, ali i znanosti općenito. Članci će pružiti samo provjerene informacije iz stručnih časopisa kako bi se smanjio utjecaj krivih i neprovjerenih informacija koje su javno i svakodnevno dostupne. Tako, uz osnovni cilj edukacije svih čitatelja, a posebno one mlade, o načinima prevencije bolesti i usvajanju navika zdravog života, već postoji i dodatni cilj popularizacije znanosti općenito kao i znanstvenog promišljanja.

Ciljevi
Opći ciljevi projekta su povećanje razine edukacije o zdravlju i prevenciji bolesti u mladih osoba a posebice mladih LGBT osoba. Ovakve teme gotovo i nisu zastupljene u hrvatskim medijima, iako vodeće organizacije za ljudska prava i zdravstvene profesionalne organizacije govore o nužnosti educiranja mladih LGBT osoba o zdravim načinima života.

Publike
Obraćajući se mladim osobama i mladim LGBT osobama želim stvoriti društvo gdje je izražavanje seksualne orijentacije i rodnog identiteta moguće bez straha od osude, nasilja ili mržnje kako bi svi ljudi mogli sveobuhvatno živjeti bez straha, participirati u društvu i zajednici bez ograničenja i postići svoj puni potencijal s pripadajućim poštovanjem i pozitivnim prepoznavanjem.

Načini ostvarenja ciljeva
Evaluacija praćenja i kvalitete provesti će se kroz praćenje broja čitatelja portala, komunikacijom kroz društvene mreže s čitateljima, te predlaganje potencijalnih novih tema. Na takav interaktivni način čitateljima će se ponuditi informacije koje možda više žele čitati a pritom i razvijati forum za izmjenu mišljenja i dodatnih informacija.
 

Recenzija stručnog povjerenstva:

Predložena je tema relevantna i slabo, odnosno neodgovarajuće zastupljena u medijima, osobito kad se tiče psihičkog zdravlja i drugih vrsta bolesti (izuzev visoko zastupljenih sadržaja o HIV/AIDS-u). Inicijativa Queer.hr-a da se sustavnije bavi zdravljem oslanjajući se na provjerena znanstvena saznanja i priloge hvalevrijedna je te je svakako potrebna, s obzirom na dosadašnji ograničeni rad portala u ovom polju.

Međutim, istraživač/-ica se metodološki ne pozicionira niti mapira pozicije drugih unutar problematike. Čini se da je, kao i za opći dojam u medijima, autoritet znanstvenih istraživanja neupitan te se ponavljaju propusti u propitivanju kritičkih i radikalnijih diskursa od strane antifarmokoloških lobija, te iz nekonvencionalne medicine ili od samih oboljelih i njihovih bližnjih.

Specifična queer analiza uključivala bi i propitivanja metoda bavljenja bolestima i bolesnicima, te uvide u pojedine kritičke diskurse koji su se artikulirali kroz HIV/AIDS grassroot aktivizam, ali i supkulturnih pojava među HIV pozitivnim osobama.

Populistički stil i predloženi ilustrativni formati više odgovaraju medijskoj kampanji kakvu bi podržalo Ministarstvo zdravlja i slični izvori, radije no ovaj fond koji je usmjeren na kritička socijalna propitivanja (osobito vladajućih i autoriteta). Preporučuje se obraćanje istima i/ili eventualno preoblikovanje prijedloga te prijava na sljedeći natječaj.