Razminiranje Hrvatske


Koncepcija:

Analizirao bih razminiranje u Republici Hrvatskoj - zašto, toliko godina nakon završetka rata, RH još nije razminirana? Kolika je novca ukupno potrošeno za razminiranje? Zašto sav taj posao nije mogao obaviti državni Mungos? Koliko je novca došlo u HR kroz donacije za razminiranje, gdje je taj novac završio?

Već imam neka saznanja o pronevjerama.

Pozabavio bih se i položajem ljudi koji se na terenu bave razminiranjem (ovog su ljeta štrajkali zbog bijednih uvjeta u kojima rade).

Ciljevi
Relevantni su jer je, nakon toliko potrošenog novca, zemlja još pod minama, a javnosti nije jasno zašto je to tako. Također želim javnost senzibilizirati za problem s kojim se suočava znatan broj stanovnika RH.

Publike
Mislim da je tema važna svim građanima RH, a naročito žiteljima ratom pogođenih krajeva. Važna je svima koje zanima kamo je otišao novac namijenjen vađenju mina.

Načini ostvarenja ciljeva
Informacije namjeravam prikupiti kroz razgovor s insajderima, ljudima koji su bili visoko pozicionirani u HV-a i zaduženi upravo za razminiranje, no iz tog su se posla, razočarani, povukli. Također ću se obratiti Vladi RH i zatražiti službene podatke o procesu razminiranja, te proučiti novinsku dokumentaciju.
 
 
Recenzija stručnog povjerenstva:

Autor projekta predlaže da u jednom tekstu opsega 10 kartica, koji bi bio objavljen na portalu www.lupiga.com istraži temu razminiranja u Republici Hrvatskoj i razloge zbog kojih RH još uvijek nije razminirana toliko godina nakon rata. Cilj projekta je senzibilizirati javnost za tu temu, ciljana publika su građani RH posebno oni koji još uvijek žive na miniranom području.

Ocjenjujemo da predložena tema nije nova, da se u medijima periodično ali često raspravlja o razminiranju Hrvatske. Iako se  najčešće o tome govori u povodu nekih obljetnica, donacija ili nesretnih događaja i stradavanja pirotehničara, ipak je i pitanje korupcije kao moguće opcije neučinkovitog razminiranja često postavljano u mainstream medijima. Iz predloženog projekta nije vidljivo u čemu je specifičnost ovoga pristupa, namjerava li autor možda raspravljati opravdanost ili problematičnost prelaska na tržišni model rada pri razminiranju te ekonomske posljedice  toga modela, pitanje EU donacija, europske dokumente ili Nacionalnu strategiju za protuminsko djelovanje i njezinu provedivost, kvalitetu i slično. Predlažem doraditi projekt i jasnije obrazložiti metodologiju i ciljeve.