Opus Dei


Koncepcija:

Građanska inicijativa "U ime obitelji" sakupila je dovoljan broj potpisa za iniciranje referenduma o promjenama Ustava RH. Prava struktura i namjera inicijative ostali su nejasni, posebno izvori financiranja i povezanost inicijative s Katoličkom crkvom i radikalnim desnim strankama u RH.
Kroz istraživanje želim:

- detaljnije analizirati modele financiranja inicijative
- otkriti povezanost njenih aktera s ekstremnim strankama
- istražiti je li riječ o široj, paneuropskoj inicijativi jer se slične inicijative pojavljuju u Španjolskoj, Francuskoj, Portugalu i sl.

Ciljevi
Otkrivanje povezanosti Katoličke crkve s organizacijama koje nastoje utjecati na inače sekularno društvo te istraživanje financijske podrške takvim nastojanjima.

Publike
Obraćam se svim građanima, koji su po definiciji zainteresirani za očuvanje demokratskog i sekularnog karaktera Republike te za vladavinu prava i transparentnost financijske podrške političkom lobiranju.

Načini ostvarenja ciljeva
Informacije namjeravam pribaviti slijedeći uhodane alate istraživačkog novinarstva. Namjeravam koristiti svoju već postojeću mrežu informanata. Projekt će se moći evaluirati prema odjeku otkrivenog, koji će nesumnjivo biti snažan.
 
 
Recenzija stručnog povjerenstva:         
 

Potencijalno zanimljiva tema koja se već nekoliko puta pojavljivala u mainstream medijima i koja je vrlo relevantna u trenutačnom kontekstu tenzija koje inicijativa 'U ime obitelji' periodički stvara u medijima, očito šireći raspon djelovanja izvan kampanje za skupljanje potpisa za referendum o ustavnoj definiciji braka.

Metodološki gledano pohvalno je da se ovaj specifično suvremeni fenomen paralaleno/komparativno prati i u drugim državama EU u kojima katolička crkva još ima veliku moć. S druge strane, nije jasno kako će se sprovoditi specifično istraživanje u Hrvatskoj i kako će doprinijeti analizi javnosti već predstavljanih informacija o ovoj inicijativi/udruzi.

Formatom predlagač, nažalost, ne sugerira ništa osobito ili inovativno, premda je web medij u mogućnosti diversificirati modele istraživanja, produkcije i predstavljanja sadržaja. Postoji mogućnost preklapanja istraživačkog rada s projektom Lupige - koje bi trebalo izbjeći koordinacijom u slučaju da oba projekta dobiju potporu.