Na margini odrastanja


Koncepcija:

Projekt je osmišljen tako da otvara različite teme koje će zanimati odabranu skupinu čitatelja. Naime, govorit ćemo o temama koje su zanimljive školskoj djeci i njihovim obiteljima, s posebnim naglaskom na one koji žive izvan gradova i većih naselja. Taj segment obuhvaća na desetke tisuća stanovnika Hrvatske, a svakodnevno novinarstvo ne nalazi dovoljno prostora ni volje govoriti o temama koje su toj skupini u žiži zanimanja. Istovremeno, kako je riječ o virtualnom prostoru dostupnom svima, djeci iz nemarginaliziranih krajeva želim skrenuti pažnju na činjenicu da postoje njihovi vršnjaci koji nemaju iste mogućnosti odrastanja. Kolumnu planiram koncipirati u tri dijela:

Odabir teme, s kratkom argumentacijom zašto i kako izaziva naše zanimanje;

Postojeće stanje i moguća rješenja;

U zaključnom dijelu, po receptu "kada bih ja bila na vlasti" iznosim vlastite zamislio poboljšanju postojećeg stanja.

Primjeri tema: nužnost postojanja barem vrlo skromne kućne biblioteke, naš odnos prema izuzetno nadarenoj djeci, zanemarena djeca, bulling, korisnost čitanja, knjiga ili film, dječje kazalište, facebook...

Ciljevi
Senzibilizirati javnost za probleme marginaliziranih skupina, posvetiti pozornost spomenutoj zanemarenoj skupini i otvoriti teme koje su za njih vrlo često nepremostive poteškoće. Potrebno je glasno govoriti o naporu koji moramo uložiti kako bismo djeci iz malih sredina omogućili barem približne uvjete koje imaju oni koji žive u gradovima ili u neposrednoj blizini većih urbanih centara. Segment čitateljstva o kojem govorim i sudbina njihove djece čini, ne samo svojim velikim brojem nego i potrebom pružanja podjednakih šansi, takve teme itekako relevantnim.

Publike
Kolumna će u svojoj žiži držati ruralno stanovništvo i pokušat će mu ukazati na moguće načine zadovoljavanja kulturne, socijalne, sportske i svake druge potrebe djece i poboljšati im kvalitetu života. Nizom intervjua s meritornim osobama u zagrebačkim (ili drugim) ustanovama pokušat ću dati praktične upute, a nastojat ću stvoriti i neke nove poveznice. Način na koji namjeravam iznositi probleme bit će podjednako zanimljiv i onima koji mogu omogućiti očekivana poboljšanja.

Načini ostvarenja ciljeva
Identificiranjem obiju strana - djece kojoj je potrebno dati priliku za bolju kvalitetu života i onih koji to mogu i/ili trebaju omogućiti. Što se tiče prikupljanja informacija tu smatram sretnom okolnošću što živim u Zagrebu pa su mi za gotovo sve teme dostupni sugovornici/stručnjaci. Činjenice namjeravam potkrijepiti odgovarajućom literaturom iz knjižnih i neknjižnih izvora. Evaluacija: u suradnji s GKR i osnovnim školama Rijeke i Gorskog kotara, organizirati praćenje kolumne te po isteku projekta provesti istraživanje koje će obuhvatiti ključne teme i ciljeve. S obzirom na interaktivnost medija, podacima istraživanja pripomoći će i komentari čitatelja.
 
 
Recenzija stručnog povjerenstva:

U Magazinu GKR, na internetskome portalu riječke Gradske knjižnice, nudi se kolumna koja bi se tri puta tjedno bavila teškoćama školske djece iz seoskih područja te prijedlozima i prilikama za poboljšanje kakvoće njiihova života, obrazovanja i stvaralaštva. Kolumna bi trebala poslužiti i kao nastavni materijal za osnovne škole na području Rijeke i Gorskoga kotara.

Unatoč dobrim namjerama, iz poslane koncepcije ne može se jasno vidjeti na koji bi način najavljena kolumna mogla ostvariti navedene ciljeve.